Medemblik Actueel.

Het weer voor zondadg 24 juni met vandaag hoofdzaekelijk veel bewolking met een kleine kans op wat motregen.
Het weer voor zondadg 24 juni met vandaag hoofdzaekelijk veel bewolking met een kleine kans op wat motregen.
Weerberichten

Bewolkt met kans op wat motregen

MEDEMBLIK – Vandaag is het hoofdzakelijk bewolkt en uit deze bewolking kan mogelijk een enkel spatje motregen gaan vallen, maar veel zal dit niet zijn. De zon zullen wij maar sporadisch te zien krijgen waardoor de temperatuur blijft steken op een graad of 18 bij een vrij matige wind uit het noorden/noordwesten. In de nacht naar maandag draait de wind naar het noordwesten en daalt het kwik naar 12 graden.

Van bewolkt naar volop zomers

Vanaf maandag gaat de zomer gasgeven, de bewolking verdwijnt en maakt plaats voor veel zon en temperaturen van ruim boven de 20 graden. Maandag en dinsdag 20 graden, op woensdag al 22 graden en donderdag wordt de warmste dag van de week met een zomerse 25 lokaal 26 graden, vrijdag iets afkoeling naar 23 graden.  De wind waait op maandag uit het noordwesten later draaiend naar het noorden om vanaf woensdag zich in de noordoosthoek te nestelen. Ook de nachttemperaturen zullen halverwege de volgende week omhoog gaan richting de 15 á 16 graden, en die temperaturen worden pas ook in de late nanacht gehaald.

Dit weerbeeld blijven wij ook het volgend weekend houden en ook de week daarna blijft het volop zomers met temperaturen van overdag rond de 23 graden met uitschieters naar 25 graden en in de nacht weer dalend naar rond de 15 graden. De wind blijft vrij matig, 3Bft, van kracht en blijft ook standvastig in de noordoosthoek, na het volgend weekend meer uit het noorden waaien.

Synoptische ontwikkeling:

Een gordel van hogedruk met een zwaartepunt boven de noordelijke Noordzee en een andere kern boven Finland zorgt voor een noordelijke tot noordoostelijke aanvoer. Op hoogte zien we een Omega-blokkade met rugas langs de Greenwich meridiaan. Deze omega-blokkade wordt vanaf woensdag echter aangetast door uitzakkende kou tussen IJsland en Noorwegen, waardoor de positie van het hoogtehoog volgend weekeinde onzeker wordt. Ook aan de grond zien we dat de aanvoerrichting onzeker wordt, waarbij er een tweedeling lijkt in voorkeursrichting (westelijk of noordoostelijk). Hetgeen resulteert in een grote spreiding van bijvoorbeeld mogelijke maxima (Tx). Ook zien we na volgend weekeinde de kans op neerslag geleidelijk oplopen naar 40%, waarbij de neerslag meestentijds convectief van karakter is.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Alle EPS-leden laten de Omega-blokkade in eerste instantie zien met een aflandige aanvoer. Het resultaat van het aantasten van de blokkade vanaf komend weekeinde lijkt onzeker. Afhankelijk van de aanvoerrichting resulteert dit in oplossingen die warm, maar ook te koud voor de tijd van het jaar kunnen zijn. De kans dat er een einde komt aan de droge periode loopt op naar 30/40%.

Voor meer weer kijkt u op de website van ons weerstation

De zevendaagse vooruitblik met overgang van bewolkt naar volop zomersweer met veel zon
De zevendaagse vooruitblik met overgang van bewolkt naar volop zomersweer met veel zon

Reageren via facebook