Eigenaar zet Action in de etalage

ZWAAGDIJK-OOST – 3i, de investeringsmaatschappij achter grootwinkelketen Action heeft plannen om in 2019 een deel van de winkelketen te gaan verkopen. Action is onder de vleugels van 3i uitgegroeid tot een onderneming met een waarde van ruim 5,2 miljard euro exclusief de 2,1 miljard die de eigenaren van Action aan zichzelf hebben uitgekeerd de afgelopen jaren.

Action – The Winner Takes It All

Action is de laatste jaren uitgegroeid van een kleine speler op lokaal niveau tot Europa’s meest succesvolle discounter, die zich onderscheid door de extreem lage prijzen en de enorme expansiedrift. Action opende in 2017 bijna 1 winkel per dag in Europa.  In de Nederlandse zakenbankwereld wordt Action dan ook een ‘fantastische investering’ genoemd, ‘the winner takes it all’, schrijft het FD. vandaag.

lees ook: Action groeit tegen de klippen omhoog

Sinds de oprichting in 1993 door Rob Wagemaker en Gerard Deen kent Action een enorme groei, in 2011 nam 3i het bedrijf over van Deen en Wagemaker, Action had toen 256 winkels en betaalde 500 miljoen euro inclusief alle schulden.  Op dit moment heeft Action ruim 1100 winkels in zeven verschillende landen en heeft ruim 41.000 werknemers in dienst. 

Geldverschaffers willen cashen

Toen 3i Action overnam van Deen en Wagemaker hebben zij dit betaald met geld van kapitaalverschaffer Eurofund, en na tien jaar zou 3i het geleende bedrag terugbetalen, dit is éénmalig verlengd tot 2019. In 2019 moet 3i dus een beslissing gaan nemen, of naar de beurs of een deel verkopen. 3i zelf wil het liefst niet verkopen omdat zij nog veel meer potentie en groei in Action zien en verkoop komt daarom nu niet goed uit.  Topman Borrows wil nu dezelfde route gaan bewandelen als bij rederij Scandlines waar twee nieuwe investeerders werden gevonden die de plaats van de kapitaalverschaffers overnamen inclusief een klein deel van Scandlines.  3i is ook eigenaar van fitnesketen Basic-Fit maar waar Basic-Fit wel naar de beurs ging ziet 3i Action niet snel naar de beurs gaan.

Reageren via facebook