Het Koggeschip adopteert graven omgekomen oorlogsvliegers

MEDEMBLIK – Leerlingen van Basisschool het Koggeschip uit Medemblik hebben woensdag 3 oorlogsgraven van Canadese vliegers geadopteerd. De ceremonie werd bijgewoond door o.a. burgemeester Frank Streng die namens de Stichting Leven in Vrijheid het welkoms woord deed. De burgemeester is voorzitter van deze stichting.

Peter Sasburg vertelde waarom de school deze 3 graven wilde adopteren en Peter Raatgever vertelde over het werk van de oorlogsgravenstichting en reikte ook direct een officiële certificaat van de adoptie uit aan de leerkrachten van Het Koggeschip uit Medemblik.

Er was een een hele speciale gast, Sharon Tod, nichtje van de omgekomen officieren Doug en Ernie Tod was aanwezig bij de plechtigheid en sprak een dankwoord uit richting de stichting en de school.

‘Heroïsch verhaal’
“Het is een heroïsch verhaal met tragische afloop”, zegt leerkracht van groep 7b Corrie Reinstra tegen NH Nieuws. “Het spreekt tot de verbeelding, want het waren jongens met wie je je kunt identificeren. Ze hadden een vader en moeder, werk op de boerderij en ineens was daar de oorlog.” 

Als bewijs van de adoptie hebben de leerlingen een adoptiecertificaat ontvangen. “Om in de school op te hangen.” Hoewel ook Reinstra dacht dat het de bedoeling was dat de leerlingen de graven onderhouden, blijkt dat niet nodig.

Bloemetje
“Maar we zullen wel ieder jaar rond april of mei langsgaan om een bloemetje neer te leggen”, vertelt ze. “Het gaat om bewustwording van de vrijheidsbeleving, wat mensen er voor over hebben gehad.” 

De nabestaanden van de omgekomen vliegers zijn erg blij met de adoptie. “Sharon las een brief voor van de school waar de jongens op hebben gezeten”, vertelt Reinstra. “Ze hadden geschreven dat ze het erg fijn vinden dat de graven door onze school zijn geadopteerd.”

Geen slideshow bekijken? Klik dan op de foto voor een overzicht.

Reageren via facebook