Tulpen in het veld bij Hem - Foto Wesley Boots

Veel schade aan tulpen door afgelopen vorstperiode

ANDIJK – De strenge vorstperiodes van afgelopen winter hebben flinke schade aangericht aan de tulpenoogst. Volgens Nico de Wit van Jan de Wit en Zonen B.V. in Bovenkarspel hebben alle tulpenboeren er in meer of mindere mate mee te maken. “Zo extreem als dit jaar hebben we het lang niet gehad.”

Vooral de temperatuurschommelingen hebben weerslag gehad op de tulpen. “De eerste Russische beer was nog niet zo erg, maar die tweede in maart heeft wel echt schade aangericht”, vertelt De Wit.  De tulpen waren na de eerste vorstperiode flink gaan groeien dankzij de zachte temperaturen die volgden. Toen het in maart weer ging vriezen en ook de luchtvochtigheid heel laag was, ging het verkeerd. 

Tulpen groeien niet verder

De plantjes stonden al tien tot twintig centimeter boven de grond en daar is de vorst overheen gegaan, met als gevolg dat de tulpen niet meer goed verder groeien. En dat merken de tulpenboeren nu. “We konden het al wel een beetje zien, maar het wordt nu elke week duidelijker welke planten te klein zijn gebleven”, vertelt Paul Schouten van A&P Flowers uit Andijk. 

Holle stelen

Planten die niet goed verder groeien hebben vaak holle stelen, waardoor de bollen niet goed gevoed worden en klein blijven. De tulpenboeren durven nog niet te zeggen hoeveel procent van de oogst in de prullenbak kan. “Daarvoor is het nog te vroeg”, vertelt De Wit. “Maar het is wel belangrijk dat het nu een beetje koel blijft, dan groeien de kleine planten hopelijk nog een beetje door.”

Eind juni worden de bollen gerooid en dan zal duidelijk worden hoe groot de schade echt is. 

Reageren via facebook