Luchthaven Lelystad mag uitbreiden

REGIO – De Commissie MER is van oordeel dat luchthaven Lelystad voldoet aan alle eisen wat het geluidsoverlast betreft. De commissie is wel van mening dat er niet langdurig laag mag worden gevlogen en dat dit een aandachtspunt is. In het rapport valt te lezen dat juist het overlast gaat afnemen maar dat er wel in de praktijk pieken kunnen voorkomen waarin de geluidsnorm kan worden overschreden.

Met het positieve rapport van de Commissie MER kan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verder gaan met de uitbreiding van luchthaven Lelystad om zo luchthaven Schiphol te ontlasten van o.a. de chartermaatschappijen die gebruik gaan maken van Lelystad.  Wel is de Commissie MER van mening dat zolang de herindeling van het luchtruim nog niet is gedaan zij niet de effecten kunnen beschrijven over het gebruik van luchthaven Lelystad.

Burgers moeten rol krijgen

De Commisssie MER is ook van oordeel dat de bewoners van de gebieden waar de vliegtuigen overvliegen een duidelijke rol moeten krijgen in de verdere ontwikkeling van luchthaven Lelystad om zo tot een betrouwbare meting te komen. De vorige MER is al van 4 jaar geleden en voldeed op vrijwel alle fronten niet meer.

West-Friesland in vliegzone

Alle acties ten spijt zullen dus vanaf 2019 vliegtuigen over Enkhuizen/Andijk/Medemblik gaan vliegen en dagelijks voor een verhoogde geluidspiek gaan zorgen. Het is nog onduidelijk of de actiegroepen hun gelijk willen gaan halen bij de rechter.

Reageren via facebook