9.4 C
Medemblik
24 november 2020 18:28
Medemblik Actueel.

Bestuurders na ondertekening gebruikersovereenkomst Egboetje (Foto aangeleverd)

IVN weer 5 jaar beheerder van het Egboetje

OOSTWOUD – Met de ondertekening van de nieuwe gebruikersovereenkomst is de samenwerking tussen het Recreatieschap Westfriesland en IVN West-Friesland voor het Egboetje (het gebouwtje in recreatiegebied Egboetswater) weer voor vijf jaar vastgelegd.

Voorzitter Nico Slagter van het Recreatieschap is blij met de goede samenwerking met IVN: “Al bijna veertig jaar versterken het IVN en het Recreatieschap elkaar in Westfriesland. Het IVN zorgt voor groen en educatie, het Recreatieschap voor groen en recreatie.

Voorzitter Geert Pietersen van IVN West-Friesland: “IVN is blij dat het Recreatieschap ons het terrein heeft toevertrouwd. Door ons natuurvriendelijke beheer is het gebied ook ecologisch van grote waarde. Veel vleermuizen vinden er een plek, ook voor de bijen is het een mooie locatie en door de wilde vegetatie is het ook een uitstekend terrein voor veel vlindersoorten.” De eerste argusvlinder van dit jaar is er al gespot.

Wethouder Harry Nederpelt uit Medemblik en lid van het algemeen bestuur van het Recreatieschap, merkt op gezegend te zijn met het Egboetswater: “Een prachtig gebied en een aanwinst voor de gemeente Medemblik.

Om de bezoekers nog beter van dienst te zijn plaatst het Recreatieschap op korte termijn een toilet. Omdat het Egboetje niet op het stroomnet en het riool is aangesloten was dit nog wel een uitdaging. De oplossing is gevonden door via een septic-tank te lozen op het oppervlaktewater en het doorspoelen te verzorgen door middel van een handpomp.

Egboetje al bijna tien jaar in gebruik

In 2010 kreeg het IVN het gebouwtje in het Egboetswater van het Recreatieschap in beheer als uitvalsbasis voor excursies en educatie en kreeg het de naam “Egboetje”. Vooral lagere scholen zijn er vaak te vinden maar ook steeds meer volwassenen.

Het Egboetje ligt op het terrein van een voormalige sneeuwklokjeskwekerij. Het Recreatieschap verkreeg het terrein in 2008. Samen met IVN West-Friesland is het opnieuw ingericht en voorzien van een paddenpoel, een insectenhotel, bijenkasten en nestkasten voor vleermuizen en vogels.

Reageren via facebook