Volop (kinder)activiteiten tijdens kerstweek bij Stoommachinemuseum Medemblik

MEDEMBLIK – In de eerste week van de kerstvakantie opent het Stoommachinemuseum weer even haar deuren. Vanaf Tweede Kerstdag tot en met zaterdag 30 december is er weer veel te beleven aan Oosterdijk 4 in Medemblik. Niet alleen is het museum die week onder stoom, wordt de ketel opgestookt en draaien de stoommachines, ook oude ambachten worden ter plekke uitgeoefend. Naast de smid is er op diverse dagen een tingieter aanwezig die zijn vak demonstreert.

De smeders tonen hun ambacht op woensdag 27 en donderdag 28 december in de smederij. Terwijl zij het smidsvuur hoog opstoken, vertellen ze boeiende verhalen voor jong en oud.

Tingieter Jan Veenendaal geeft op Tweede Kerstdag, 27 en 28 december creatieve kinderworkshops. Tin is een metaal dat smelt en dus vloeibaar wordt wanneer het wordt verhit. Jan Veenendaal bezit een grote collectie mallen, waaronder kerstfiguren, waarin hij tinnen beeldjes giet. Tijdens zijn demonstraties legt de tingieter het principe en de achtergronden van het oude ambacht uit. Ieder kind dat het Stoommachinemuseum op Tweede Kerstdag bezoekt, krijgt gratis een tinnen kerstfiguurtje om ter plaatse te beschilderen. Verf en kwasten zijn aanwezig. Op de twee daaropvolgende dagen krijgen de kinderen een tinnen stoker of stoombootje cadeau om te beschilderen. Wie liever met andere fantasiefiguren aan de slag gaat, kan deze ter plekke aanschaffen.

Er ligt een museumspeurtocht klaar bij de kaartverkoop en wie durft mag de stoker een handje helpen bij de grote ketel. Verder kunnen kinderen zelf stoom maken met de miniatuur stoommachines in het kinderlab en een kijkje nemen bij de blikjesproef, waarbij uitgelegd wordt wat vacuüm is.

Ook buiten deze kinderactiviteiten om is er genoeg te zien in het museum. Het Stoommachinemuseum is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over hoe stoommachines werken, de geschiedenis ervan en de Industriële Revolutie.

Openingstijden tijdens de kerstweek:

  • Tweede Kerstdag: 11.00  uur – 16.00 uur
  • Woensdag 27 december  tot en met zaterdag 30 december  10.00 uur – 16.00 uur

Nederlands Stoommachinemuseum

Reageren via facebook