Medemblik Actueel.

Regionieuws

Reportage: Leergeld helpt duizenden arme kinderen

REGIO – Stichting Leergeld West-Friesland viert een jubileum dat ze eigenlijk niet had willen vieren. De stichting ondersteunt al tien jaar vele arme gezinnen die de hobby’s van hun kinderen niet kunnen betalen. En dat blijkt, ondanks dat het economisch beter gaat, nog steeds bittere noodzaak.

Heleen Beems kan er helaas over meepraten. De ouders van de 17-jarige Grootebroekse konden de contributie van de dansschool niet meer betalen. Maar dankzij de steun hoefde Heleen haar passie niet op te geven, en danst ze inmiddels op hoog niveau. “Dankzij de stichting heb ik mijn droom kunnen waarmaken, want zonder hen had ik dat waarschijnlijk niet kunnen doen.”

10 procent heeft financiële problemen

Stichting Leergeld heeft in haar bestaan al zo’n 7000 kinderen geholpen. En dat het economisch goed gaat merken ze niet. In 2016 werden 700 kinderen geholpen, dit jaar stijgt dat naar zo’n 900 jongeren. “Helaas wel. In Nederland heeft één op de tien gezinnen financiële problemen”, vertelt Burret Olde van Stichting Leergeld West-Friesland. “Dus als je met dertig kinderen in een klas zitten, dan zijn dat er toch drie van de dertig.”

De stichting viert vandaag het tienjarig jubileum. Al kan je niet echt van vieren spreken. “Aan de ene kant is het natuurlijk een feestje, maar de andere kant is het natuurlijk triest dat het nodig is. We zouden ons het liefst opheffen, maar zolang het nodig is doen we het natuurlijk”, aldus Olde.

‘Jongeren moeten kunnen doen waarvan ze dromen’

Heleen heeft geen steun meer nodig, maar is nog steeds betrokken bij de stichting. Volgens haar is armoede een onderschat probleem waar een taboe op heerst. “Ik vind dat het imago er af moet. Ik snap best dat mensen zich schamen, maar je moet ook omarmen wat deze stichting voor je kan doen. Ik vind het belangrijk dat jongeren moeten kunnen doen waarvan ze dromen.”

Reageren via facebook