13.1 C
Medemblik
21 mei 2020 07:47
Medemblik Actueel.

Den Ouden Doosch – Wognum anno 1910

WOGNUM – Vandaag een foto uit Den Ouden Doosch die is gemaakt in het jaar 1910. Op de foto ziet een een straat in Wognum met een groepje mensen die poseren voor de fotograaf.

Wognum is een oude plaats. De plaats zou rond 900 zijn ontstaan, archeologische vondsten wijzen hierop. Ook werd het gebied rond de Bronstijd al bewoond, er werden vuistbijlen en pijlpunten uit die tijd aangetroffen in het gebied tussen de huidige straten Oosterwijzend en Dorpsstraat in Wognum.

In 980 werd de plaats voor het eerst genoemd en wel in een kerkenlijst van de Abdij van Echternach. Daarin kwam de plaats voor als Wokgunge. In 1063 kwam de plaats voor als Woggunghem in een oorkonde. Er was sprake van een kapel waar nu de hervormde kerk staat van Wognum. Deze kapel behoorde toe aan de abdij van Heiloo. Latere schrijfwijzen waren onder meer Wognem (1083), Woghenem (1156) en Woggenum (1544). De plaats zou kunnen verwijzen naar de plaats van de persoon of familie Wok of Wokke. Naast de Westfriese benaming Woggem en Woggelum werd de naam soms ook weleens (foutief) geschreven als Wochnum analoog aan Wochmar en het oud-Hollands Wochmeer (Wogmeer).

Bij zowel Wognum en als Nibbixwoud staan duizenden fruitbomen. De fruitteelt was een belangrijk onderdeel van de agrarische sector. De bewoning van Wognum is een combinatie van agrarische panden en meer stedelijke bebouwing in het centrum.(Wikipedia)

Reageren via facebook