23.3 C
Medemblik
21 mei 2020 16:34
Medemblik Actueel.

Anne de Bruin is blij: ‘Eindelijk statiegeld op blikjes en kleine plastic flessen?’

REGIO – Op 14 februari 2017  was voor mij een belangrijke dag: De plastic-soup-surfer Merijn Tinga bood een petitie van meer dan 55.000 handtekeningen aan bij de Tweede kamer. Wellicht heeft u daarvoor ook getekend. Zijn doel is: statiegeld op kleine plastic flessen, want er drijven miljoenen van die flesjes in het water.

En plastic vergaat niet, maar wordt afgebroken tot minuscule deeltjes, die waterdieren, waaronder vissen, opeten. Uiteindelijk kunnen  die deeltjes dus op je eigen bord belanden. Diverse politieke partijen hebben hun adhesie betuigd en het doel is om binnen 3 jaar dit statiegeld te realiseren. In Nederland werken we nog met een zeer verouderd systeem, wat betreft dit statiegeld. Uiteindelijk kan  inzameling winstgevend worden, omdat we dan die flesjes en ook blikjes kunnen hergebruiken.

Anne de Bruin vertelt dat zij sinds een jaar  fiets elke 10 dagen  een “zwerfvuil-route van 25 km langs de buitenwegen in ons mooie West-Friesland fietst. ,,En elke rit heb ik twee vuilniszakken vol. Eén zak zit dan vol met gemiddeld 70 blikjes!! De andere zak bevat verpakkingsmateriaal van snoep en  sap en plastic gemiddeld 20  plastic flesjes.  Ongelofelijk!!!! En dat in zo’n klein stukje van de wereld,” zegt Anne de Bruin

Regelmatig spreken mensen haar aan en waarderen haar inspanningen. Er blijken veel “Stille Papers” te zijn, die zich ergeren aan al die troep. Anne de Bruin wil u vragen of u de eigen leefomgeving ook wat in de gaten wil houden. Raap dat vuil  uit het water, in berm even op. De instanties zoals de gemeenten, kunnen het niet alleen schoonhouden.

Wat betreft die petitie: die kunt u nog tekenen op www.plastic soup surfer.nl. Het hele verhaal begint uiteraard met het meenemen van je eigen rommel!! Samen maken we het schoner.

Reageren via facebook