Gedeputeerde Post over heropstarten werkzaamheden N23, ‘We zijn blij dat het gelukt is.’

REGIO – De provincie Noord-Holland en bouwbedrijf Heijmans zijn er na lang gesteggel eindelijk uit: de werkzaamheden aan de N23 Westfrisiaweg worden hervat. De bouw lag al stil sinds 10 november vanwege een conflict tussen beiden. Verslaggever Maarten Edelenbosch was aanwezig bij de persconferentie in Het Postkantoor Bovenkarspel en maakte bovenstaand interview.

Heijmans hervat de werkzaamheden aan de N23 Westfrisiaweg met onmiddelijke ingang en verwacht de weg eind 2018 open te kunnen stellen voor het verkeer. Ook wordt de lopende arbitragezaak opgeschort.

Lees alles over de N23 in het dossier: N23

Over de uitvoering van het project was verschil van inzicht ontstaan, dat te maken had met bodemgesteldheid. Intensieve gesprekken hebben ervoor gezorgd dat overeenstemming is bereikt over de voortzetting van het project.

Tegenover NH reageert gedeputeerde Elisabeth Post op de overeenstemming. “We zijn blij dat het gelukt is. Het is een ingewikkelde puzzel geweest. Want ik wilde en kon niet meer betalen dan we al van plan waren.”

En aangezien de aanleg van de weg miljoenen duurder wordt gaan de aannemer en de Provincie op zoek naar andere oplossingen: “We gaan kijken waar het goedkoper kan. En dat betekent bijvoorbeeld dat er ook meer overlast gaat ontstaan. Maar anders zou de weg misschien pas af zijn in 2022, dan is dit een betere oplossing. Verder hebben we een pot voor onvoorziene kosten die we gaan inzetten. Dan houden we dus minder geld over, maar dat liever dan dat de regio nog langer moet wachten. Dat is niet te verkopen.”

Ook vanuit Heijmans komen opgeluchte geluiden. “Met het bereiken van de overeenkomst komt een einde aan een ongewenste situatie voor weggebruikers, omwonenden en bedrijven”, zegt Ruud Majenburg, lid van de Raad van Bestuur.

“We zijn blij dat de pogingen die we ondernamen om een oplossing te vinden uiteindelijk hebben geleid tot deze overeenkomst. We zullen gezamenlijk optrekken in het verder afronden van het project.” Als alles volgens plan verloopt wordt de weg uiterlijk eind 2018 opgeleverd.