Medemblik Actueel.

Algemeen Videos

Zonder de Poolse en Tjechische helden was het heel anders afgelopen (update)

REGIO – De vader en zijn twee kleine kinderen hebben drie hele grote engelen op hun schouders gehad, engelen in de vorm van Poolse en Tjechische mannen die geen seconde twijfelden toen de auto op zijn kop in het water aan de Geerling terecht kwam.

Lees ook: Auto met kinderen op zijn kop in het water

De auto met het gezin met twee kinderen aan boord schoot na een botsing met een andere personenauto vanaf de kruising van de Geerling en de Esdoorn van de weg. Het wrak belandde ondersteboven in een naastgelegen sloot.

Toen de politie ter plaatse kwam, stonden er al drie passanten bij de auto. Ondanks verwoedde pogingen slaagden de Polen er niet in het gezin uit de auto te bevrijden. Ondertussen deed de vader in de auto er alles aan om de hoofdjes van zijn twee huilende kinderen – 3 jaar en 6 maanden oud – boven water te houden. “Niets lukte”, beschrijft wijkagent Frank Meissen de wanhopige stemming van dat moment in een tweet. 

Gewoon weer aan het werk gegaan

Vandaag zijn ze ‘gewoon’ weer aan het werk bij bloementeler Germaco: Mariusz, Krzysztof, Jakob en Tomas. Tijdens hun dagelijkse fietsrit naar het bedrijf kwamen ze langs de plek van het ongeluk. “We zagen een auto op de kop in het water liggen en sprongen in het water”, vertelt Mariusz. Krzysztof vult aan: “Het lukte ons eerst niet om de auto zo te kantelen dat we de mensen eruit konden halen. Maar samen met drie agenten is het ons toch gelukt.”

“Toen de kinderen niet meer huilden vreesden we het ergste”
De vier waren bang dat de kinderen het niet zouden overleven. “Toen de kinderen niet meer huilden, vreesden we voor het ergste. Ik kreeg het beeld in m’n hoofd dat ze dood waren”, legt Jakob uit. Uiteindelijk weten ze toch de kinderen en de vader uit de auto te krijgen. De slachtoffers worden naar het ziekenhuis gebracht en maken het naar omstandigheden goed, zo luiden de laatste berichten.

‘We zijn geen helden’
Alsof er niets is gebeurd zijn de vier mannen weer aan het werk. Maar toch heeft het incident diepe indruk gemaakt. Mariusz: “Toen ik gisteren weer langs die plek fietste, had ik het er wel even moelijk mee. Maar nu gaat het goed.” Van een heldenstatus willen de vier niks weten. “We zijn geen helden. We hebben spontaan gereageerd en wilden ze alleen maar zo snel mogelijk helpen”, vertelt Tomas. En daar zijn de anderen het roerend mee eens: “Dit was het juiste om te doen, het was onze plicht. We hebben gedaan wat we konden en gelukkig is het goed afgelopen”, aldus Jakob.

Krachten bundelen

Uiteindelijk werd besloten de auto met ouderwetse mankracht te kantelen. Snel nadat de agenten en Polen hadden besloten hun krachten te bundelen, was de auto omgedraaid. Via een ingetikt raam werden de vader en zijn kinderen uit hun benarde positie bevrijd. De drie zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie maakt het gezin het naar omstandigheden goed. 

Reageren via facebook