Medemblik Actueel.

Zus Poolse zwerver dolgelukkig dat haar broer gevonden is.

ONDERDIJK – In een gesprek met Medemblik Actueel laat de zus van Sebastian Petryka(37) weten dolgelukkig te zijn dat na maanden van stress en zoeken naar haar broer er nu een einde is gekomen aan de zoektocht naar Sebastian.

Lees ook: Poolse zwerver al maanden gezocht door familie

Zelf maakt Sebastian Petryka er niet zo’n probleem van dat hij in een tentje moet bivakeren en van de kou zegt hij ook niet veel last te hebben, “bij ons in Polen is het veel kouder dan in Nederland,” vertelde hij afgelopen maandag tegen onze verslaggever. Maar zijn zus Róża Petryka vertelde dinsdag tegen de Medemblik Actueel dat zij al zeker 5 maanden naar haar broer op zoek is en dankzij deze website haar zoektocht nu voorbij is. “Onze ouders zijn gestorven en ik woon in Engeland en ik maak mij ernstig zorgen om mijn broer, Sebastian is depressief en moet daarvoor behandeld worden, ik hoop dan ook dat hij zo snel mogelijk terug gaat naar Polen naar ons huis waar hij gewoon kan wonen,” zegt Róża .

De man blijkt al sinds april dit jaar een soort van zwervend bestaan te leiden, en krijgt van diverse mensen geld en eten om zich te kunnen onderhouden. Een week geleden heeft Sebastian van een man de tent gekregen zodat hij niet meer in de openlucht hoeft te slapen. “Ik hou mij warm met waxinelichtjes, douchen doe ik bij de haven van Medemblik,” vertelde Sebastian aan onze verslaggever afgelopen maandag.

Lees ook: Poolse man heeft intrek genomen in het Nesbos

Zelf wil hij nog een paar weken op het Nesbos blijven bivakkeren en in die tijd wil hij contact opnemen met de Poolse ambassade om zijn vermiste identiteitspapieren opnieuw aan te vragen zodat hij weer naar werk kan gaan zoeken, zijn vorige baan bij een tomatenkwekerij kwam ten einde waardoor hij werkeloos raakte en hij ook geen uitkering  kon krijgen omdat hij geen vaste woon- en verblijfplaats meer had.

De gemeente Medemblik is vanaf maandag met het GGD en het meldpunt ‘vangnet en advies’ bezig om voor de man hulp te regelen, “en mocht hij dit weigeren dan zullen wij  moeten gaan handhaven omdat kamperen in het Nesbos niet is toegestaan,” meldt de gemeente Medemblik aan Medemblik Actueel.

Hulp van omstanders

Ondertussen wordt Sebastian de laatste dagen lekker in de watten gelegd door bezorgde inwoners van Onderdijk en Medemblik, mensen stoppen hem wat geld toe of brengen eten en maken een praatje met hem. Één van de mensen die wij spraken zegt over Sebastian, “een hele vriendelijke man die geen vlieg kwaad zal doen, jammer dat het zover met hem heeft moeten komen, dit had niet hoeven te gebeuren als er eerder was ingegrepen door de gemeente Medemblik.

Reageren via facebook