Medemblik Actueel.

Flora en fauna

IVN: Vleermuizen, detector op scherp

REGIO – Grootoren, dwergen en laatvliegers zijn soorten die in West-Friesland voorkomen. De KNNV en IVN West-Friesland wijzen op het nut van vleermuizen, de soorten, de leefwijze en hun leefgebieden.

Twee ervaren gidsen geven op zaterdagavond 10 september een excursie over vleermuizen in het Streekbos. Start om 19.30 uur in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel met een inleiding over deze mysterieuze, beschermde nachtdieren. Deze gratis excursie is bedoeld voor volwassenen.

Daarna gaat de groep met hulp van batdetectors luisteren naar deze vliegende zoogdieren. De geluiden die ze maken zijn voor mensen allen hoorbaar met een detector. Ze worden in de schemering actief en zoeken op het water en bij bomen hun voedsel op gehoor door middel van echolocatie. Hun oren en kaken zijn prima aangepast om per nacht wel 3000 muggen, motjes en kevertjes te eten. Naast de zwaluwen zijn er geen andere dieren die zoveel insecten eten als vleermuizen.

Reageren via facebook