Stoomsleepboot Noordzee krijgt in Den Helder nieuwe thuishaven

MEDEMBLIK – De kogel is dan eindelijk na lang wikken en wegen door de kerk, Stoomsleepboot Noordzee vertrekt uit de Westerhaven van Medemblik om te verhuizen naar de Museumhaven in Den Helder.

De Museumhaven in Den Helder biedt alle fasciliteiten die nodig zijn om de Stoomsleepboot Noordzee in de vaart te kunnen houden en zo te behouden voor het nageslacht zodat ook die kunnen terugkijken in de tijd toen ruwe bolsters tonnen kolen schepten om de ketel van de Noordzee brandend te houden en zo de ketel op stoom te houden. Afgelopen vrijdag werd de naam Medemblik op de spiegel al vervangen door die van Den Helder waarmee een stukje Medemblikker cultuur ons gegeven door Cees Jongert.

De Noordzee kwam in mei 1922 in de vaart als B & V XII en werd na de tweede wereldoorlog tot 1959 opgelegd om daarna te worden verkocht aan Taucher- und Bergungsgesellschaft Sievers te Cuxhaven (D) als Taucher Sievers IV. In augustus 1970 verkocht aan de Reederei Nordsee (Oceaanvisserijbedrijf) als Nordsee. Eind 1975 werd de boot verkocht aan Handelsonderneming A.C. Slooten te Wormer. In 1976 aangekocht door de huidige eigenaar, Cees Jongert, die haar volledig restaureerde en herdoopte in Noordzee. De boot is tevens ingericht voor het varen met passagiers. Na het overlijden van Cees  Jongert is het schip ondergebracht in Stichting Stoomsleepboot Noordzee te Medemblik en is momenteel opgelegd i.v.m. problemen met de ketel. (bron stoomvaart)

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.