Volkssterrenwacht Orion zet telescoop klaar voor zeldzaam verschijnsel

REGIONIEUWS – Op maandag 9 mei 2016 gaat de planeet Mercurius tussen de aarde en de zon door. Volkssterrenwacht Orion besteedt deze dag uitgebreid aandacht aan deze gebeurtenis, juist omdat dit evenement niet al te vaak voorkomt.

De eerstvolgende Mercuriusovergang is pas weer in 2019 en dan maar gedeeltelijk zichtbaar vanuit Nederland; een volledige Mercurius overgang is pas weer in 2032 vanuit Nederland te zien.

We zitten in Bovenkarspel op een gunstige plek op aarde omdat de hele overgang hier te volgen is. Tussen 13:12 en 20:41 uur is Mercurius te zien als een klein donker puntje, dat voor de heldere zonneschijf langs schuift.  Tenzij natuurlijk het weer roet in het eten gooit: als de zon schuil gaat achter de wolken valt er niet veel te zien. Dus laten we maar hopen dat deze keer het weer een on-Hollands karakter heeft!

Hoe de zeldzame gebeurtenis er vanuit andere werelddelen uitziet toont de sterrenwacht op een groot scherm.

Verder zijn er presentatie over Mercurius, de zon en de Mercuriusovergang. De Mercurius overgang is alleen goed te zien met een telescoop; kijk niet met het blote oog naar de Zon! Dit is gevaarlijk, omdat het schade aan het oog kan geven!

Orion zal de Mercuriusovergang via de heliostaat dan laten zien. De Zon wordt dan als een grote schijf van plm. 1 meter op een scherm geprojecteerd in het planetarium. Bezoekers kunnen zo de Mercuriusovergang volgen. Deze heliostaat is een apparaat, dat uniek is in Nederland in deze uitvoering en sinds een jaar bij Orion in gebruik!!!

Er is ook de mogelijkheid  voor bezoekers onder begeleiding van medewerkers van Orion via de telescoop in het observatorium met natuurlijk speciale bescherming (H-lphafilter) de Mercuriusovergang waar te nemen of fotograferen.

Ook zal er een live verbinding gemaakt worden om zo deze gebeurtenis ook te kunnen volgen via de website van Orion.

  • Openingstijden voor publiek  op 9 mei vanaf 12.30 uur .
  • Orion is gelegen in het Streekbos aan de Veilingweg 21B in Bovekarspel in het Streekbos Paviljoen .
  • Meer info  hierover op www.volkssterrenwachtorion.nl of via 06-48850445.
  • De toegang  is gratis.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.