17.5 C
Medemblik
14 juli 2020 05:20
Medemblik Actueel.

“Ik keek naar beneden en toen was het knal” (video)

Regionieuws – Het moet maar eens afgelopen zijn met het geweld tegen hulpverleners. Dat vindt ook oud-brandweerman Mark Hommersen uit Hoorn, helaas ervaringsdeskundige. “De straffen zijn veel te licht. Laat ze maar eens met dag met ons meelopen. Dan worden ze met hun neus op de feiten gedrukt!”

Het is net 2009 geworden als Mark en zijn collega’s moeten uitrukken voor een autobrand. Standaard werk voor een brandweerman. Maar wat hem dan overkomt had hij nooit kunnen bedenken. “Ik voelde wat tegen mijn been aankomen. Ik keek naar beneden en toen was het ‘knal'”, vertelt Mark. Het blijkt een vlinderbom – een explosief dat als oefengranaat wordt gebruikt in het leger – te zijn geweest. “Het had veel erger kunnen aflopen. Ik ben gered door mijn brandweerpak. De daders wilden ons laten schrikken. Nou, dat is gelukt.”

‘Niet eens excuses’

Nu, zeven jaar later, ondervindt Mark nog steeds de problemen van het incident. Hij heeft permanente gehoorbeschadiging opgelopen en kampte jaren met psychische klachten. Uiteindelijk moet hij zelfs afscheid nemen van het brandweervak. Een klap voor de Horinees die de derde generatie brandweerman is in zijn familie. Een dag na het incident spreekt hij de dader. “Ik heb geen excuses gehad, dan is het voor mij klaar en dan hoeft het ook niet meer.”

Deze week is gebombardeerd tot de ‘week van de veilige publieke taak’. Mark is blij dat het geweld tegen hulpverleners steeds meer aandacht krijgt, maar toch steekt het hem als hij hoort wat voor straffen er worden uitgedeeld. Zo zijn de jongen die vuurwerk naar hem gooiden veroordeeld tot een taakstraf. “De straffen zijn veel te laag. Laat ze gewoon eens een dag meelopen met ons. Maar dan ook bij zware incidenten. Dan zien ze wat hulpverleners allemaal doen.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?