Zuiderzeemuseum herdenkt watersnoodramp 1916 met een ‘watersnoodstraat’ (video)

Regionieuws – “Er zou geen Zuiderzeemuseum zijn gekomen als er in 1916 geen watersnoodramp was geweest.” Dat zegt Femke van Drongelen, hoofd presentaties van het Zuiderzeemuseum. Mede daarom heeft het museum een complete ‘rampstraat’ gemaakt.

Van regioverslaggever: Maarten Trompert

De stormvloed van 1916 kostte 19 Noord-Hollanders het leven en trof vooral de regio Marken. Daarna ontstond een felle discussie over het afsluiten van de Zuiderzee. Vissers waren tegen, omdat hun inkomsten gevaar liepen.

Lees ook: Inwoners Andijk behoeden West-Friesland voor een grote ramp

Uiteindelijk kwam de Afsluitdijk er in 1932 en pittoreske vissersplaatsen dreigden te verdwijnen. Daarom werd het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen opgericht, met authentieke gebouwen uit de Zuiderzeeplaatsen.

Zaterdag open

De watersnoodstraat gaat zaterdag voor het publiek open. Er zijn figuranten die de dorpsbewoners, met hun zorgen en leed, naspelen. Ook wordt er in samenwerking met het Hoogheemraadschap, de Reddingsbrigade en het Rode Kruis informatie gegeven over de ramp en de huidige stand van de strijd tegen het wassende water.

Figurant Marianne Rijkers uit Hoogkarspel vindt de watersnoodstraat indrukwekkend. “Maar het geeft ook aan dat we ons nooit helemaal veilig kunnen wanen tegen de kracht van het water.”

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.