Vok Kay opent het museumdepot aan de Nijverheidsweg in Medemblik. (Foto: Rodi Media / Vincent de Vries)

Vok Kay opent museumdepot Bakkerijmuseum

MEDEMBLIK – Wie kent het Bakkerijmuseum in Medemblik niet? Is daar nog nooit binnen geweest? Weet dus ook niet dat men daar de meest lekkere snoepjes, koeken en bonbonnetjes kan kopen. Een gemiste kans! Loop binnenkort eens binnen. Snuif de zoete geur op van chocolade of spijs en leer over de oude bakkersambacht, die de bakkers op de ouderwetse manier nog beoefenen in het museum. Bezoek de tentoonstelling of doe een workshop. Het wordt vast een leerzame, maar ook ‘lekkere’ dag!

Vok Kay is bestuurslid van het Bakkerijmuseum. Hij zette zich jarenlang in voor de Medemblikker musea en maakte zich hard voor samenwerking, goede betrekkingen met gemeente en andere ondersteuners en ook voor een depot. Dat is vorige week woensdag geopend door niemand minder dan hemzelf. Jacco Spil bedankte Vok in zijn voorwoord, want: “Zonder hem was dit hele depot er nooit gekomen. Vok bedankt!” meldt Rodi Media.

Museumdepot

Een Museumdepot, moet dat nou eigenlijk wel? Dat is een opmerking waar het Bakkerijmuseum de afgelopen jaren vaak tegenaan liep. Jacco: “Voor mensen die werkzaam zijn in de culturele of museum sector is dat vloeken in de kerk. Een depot is één van de essentiële onderdelen van een museum. Hierin worden kerntaken van een museum uitgevoerd; behouden en beheren van de collectie en van de kennis. Behouden gebeurt bijvoorbeeld door restauratie van objecten, maar ook door te zorgen dat de objecten droog en in zo constant mogelijke omstandigheden worden bewaard. In een oude voetbalkantine en een oude Witlofschuur is dat lastig… en dat is de situatie waarin het Bakkerijmuseum zat.”

Een must

Omdat het gebruik maken van een depot simpelweg ook één van de criteria van het Museumregister is en het museum daar twee keer tijdelijke ontheffing van kreeg, omdat bij het register bekend was dat eraan gewerkt werd, was het hebben van een depot een absolute must voor het Bakkerijmuseum. “Toen de mogelijkheid van aankoop van de Nijverheidsweg 11 zich voordeed was de beslissing snel gemaakt. Er moest nog veel gebeuren en het was erg groot, maar dit was een unieke kans. Met steun van een private geldschieter die ons het aankoopbedrag leende, werd de kans verzilverd. Met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Mondriaanfonds, de Rabobank, de stichting Hervormd Weeshuis en van de gemeente Medemblik is het depot geworden tot wat het is.”

Werkplaats

Een opening was misschien niet helemaal het goede woord bij deze gelegenheid, het depot is immers al een aantal jaren functioneel. Na de verbouwingen waarbij het pand meteen duurzaam is gemaakt, bleek al snel dat het depot in een behoefte voorziet; er werd vanaf het begin goed gebruik van gemaakt door verschillende musea en culturele instellingen. Het is de uitvalsbasis van de Citytours, het logistieke centrum voor de stichting Bonifaciuskerk en diverse evenementen. Vrijwilligers registreren, fotograferen en restaureren elke week in het depot. Tentoonstellingen worden voorbereid en het biedt de mogelijkheid de eigen permanente exposities doorlopend te verbeteren. Het is de werkplaats van onder meer een keuken van een restaurant; hierin kan voorbereid en gemaakt worden wat er in het restaurant wordt geserveerd. En zoals een restaurant niet zonder keuken kan, kan een museum niet zonder depot.

“Om op de vraag terug te komen: een Museumdepot in Medemblik moet dat nou eigenlijk wel? Het antwoord is ja! We zijn er trots op dat het gerealiseerd is. Het heeft wat meer tijd gekost dan gepland. Als directeur van het Bakkerijmuseum hoop ik van harte dat ons nieuwe project -het uitbreiden van het museum en het daarmee beter toegankelijk maken voor iedereen- op dezelfde wijze wordt uitgevoerd. En hoop ik dat wij ook daarin weer steun krijgen van velen. Een mogelijkheid is om voor dat goede doel kunst aan te schaffen. Dat staat in het depot.”

Activiteiten

Wie naar het Bakkerijmuseum komt, kan genieten van de expositie Bakkersambacht & Broodfabriek. In de bakkerij is de afgelopen 150 jaar veel veranderd. De tweestrijd tussen ambachtelijk handwerk en fabrieksmatige productie wordt tentoongesteld. In het museum wordt 30 juni een suikerworkshop gehouden van 10.00 tot 13.00 uur. Een binnenactiviteit waar kinderen hun creativiteit in kwijt kunnen.

De Oude Bakkerij is gevestigd aan Nieuwstraat 8 in Medemblik. Kijk voor meer informatie op www.deoudebakkerij.nl.

Reageren via facebook