Medemblik Actueel.

Connexxion
Algemeen

SP Noord-Holland woedend over opheffen buslijnen

MEDEMBLIK – De opheffingen van de buslijnen in Noord-Holland Noord zijn precies zoals de SP al had voorspeld. Dit blijkt uit het ‘Vervoerplan Noord-Holland Noord vanaf 22 juli 2018’ dat busbedrijf Connexxion onlangs op zijn website heeft gepubliceerd. In de staten­commissie Mobiliteit van 9 april had gedeputeerde Post (VVD) nog gezegd dat mensen op het verkeerde been waren gezet over de opheffingsplannen: “Er zijn daarbij verkeerde voorbeelden gebruikt. Er is paniek ontstaan, die volkomen overbodig is.” Maar deze paniek bleek dus achteraf volkomen terecht. Acties van de SP tegen de opheffingen blijven doorgaan.

Opheffen buslijnen

Hoewel Post geen namen noemde was duidelijk dat zij met haar beschuldigingen wees in de richting van de statenfractie van de SP, die eerder dit jaar onthulde welke lijnen zouden worden opgeheven. SP-statenlid Marnix Bruggeman heeft steeds gezegd dat elf buslijnen geheel of gedeeltelijk zouden worden opgeheven: “Waar we maar een greintje twijfel hadden of we het bij het rechte eind hadden, hielden we een slag om de arm. Uiteindelijk blijken er nu maar liefst veertien lijnen geheel of gedeeltelijk te worden opgeheven. Wij zijn er bepaald niet trots op dat we gelijk gekregen hebben. Want dit is diep triest voor de mensen die deze bussen nu nog gebruiken. Wij kunnen alleen maar gissen waarom gedeputeerde Post beweerde dat er onjuiste informatie was verspreid en paniek gezaaid.” Tot de recente publicatie van het Vervoerplan op de website van Connexxion weigerde de gedeputeerde de opheffingsplannen openbaar te maken. Bruggeman: “Misschien hoopte ze op die manier dat er geen protesten kwamen.” Die protesten kwamen er toch massaal, nadat de SP de opheffingsplannen bekend had gemaakt.

Helaas hebben de protesten nog nauwelijks geholpen, zoals nu blijkt uit het Vervoerplan. Alleen hier en daar zijn er onder druk van de protesten in de bezuinigingsplannen enkele kleinigheidjes teruggedraaid. Zo blijft tussen Callantsoog en Grote Keeten de bus rijden. In de vergadering van provinciale staten van 23 april had de SP voorgesteld extra provinciaal geld uit te trekken voor het behoud van de bedreigde buslijnen. Dat voorstel werd verworpen door een meerderheid van PvdA, D66, CDA en VVD. De SP geeft de strijd niet op en komt binnenkort met nieuwe acties.

Uit het onlangs publiceerde Vervoerplan van Connexxion blijkt het volgende:

  • Lijn 11 Hoorn Station – Risdam – Wognum – Nibbixwoud – Oostwoud. Rijdt voortaan het alleen nog het traject Station Hoorn – Risdam. Traject Risdam – Oostwoud opgeheven.
  • Lijn 131 Hoorn Station – Blokker – Wervershoof – Andijk. Rijdt voortaan alleen nog in de ochtendspits en in de middagspits.

Voor enkele (maar lang niet alle) opgeheven trajecten komt een belbus (“Overal Flex”) in de plaats. Het ‘Vervoerplan Noord-Holland Noord vanaf 22 juli 2018’ is te lezen op:https://www.connexxion.nl/wat-gaat-er-veranderen/1471

Reageren via facebook