Medemblik Actueel.

Regionieuws

Westfriesland stinkt, maar gemeenten en HVC interesseert het niets

REGIO – De weerstand tegen de 3 afvalcontainers waar de Westfriezen hun afval gescheiden en wel in moeten deponeren wordt groter en groter. Stankoverlast, ruimtegebrek en geen luisterend oor bij de gemeenten in Westfriesland en een HVC die al helemaal Oostindisch doof is voor de klachten.

In Hoorn wil Woningbouwvereniging Intermaris nu dat de huurders van hun woningen voortaan in de achtertuin parkeren. Dit is tegen het zere been van veel huurders die roepen dat Intermaris maar met HVC moet gaan praten en het probleem niet bij de huurders op het bordje te leggen.

NH verslaggeefster Marieke Pijlman nam een kijkje in Hoorn  en zag dat ook daar de problemen groot zijn met de afvalcontainers.  Mickel Reemer uit Zwaag vertelt tegen NH Nieuws: “Het zou prettig zijn als Intermaris eens naar HVC zouden stappen wegens de problemen rondom de containers, in plaats van naar de burger.

Ook in de politiek zijn er meer dan eens vragen gesteld over het afvalbeleid. Guido Breuker (HOP) vindt het beleid klantonvriendelijk. “Er zijn mensen die hun afval afwassen om stank tegen te gaan. Mensen vriezen hun afval in. En als je naar blikvangers langs de weg kijkt, dan liggen er vaak zakken met luiers in. Mensen kunnen hun afval gewoon niet kwijt.”

Medemblik wil uit het CAW stappen

Blunder na blunder bleek in 2017 voor de gemeenteraad van Medemblik voldoende om te besluiten een start te gaan maken met uit het CAW te stappen. De druppel was wel toen wij de plannen van het CAW vroegtijdig onthulden om 20 euro te gaan vragen voor het ophalen van grofvuil

Er wordt nu gewerkt aan een nieuw contract met HVC waarin de gemeenten zelf kunnen kiezen wat voor pakket zij gaan afnemen, elk pakket zal dan een andere prijs hebben, inclusief of exclusief het ophalen van grofvuil bij de inwoners thuis.

Als dit definitief wordt heeft het CAW geen enkel nut meer en zal dan moeten worden opgeheven. Het CAW is dan enkel nog aandeelhouder maar de 7 West-Friese gemeenten kunnen dit ook zelf prima regelen. Zo werd er in de wandelgangen in de gemeente Medemblik al meerdere keren het gerucht opgevangen dat er misschien wel naar een hele andere vuilverwerkingsbedrijf moet worden gekeken en de aandelen in HVC verkopen.

 

Reageren via facebook