Medemblik Actueel.

Medemblik

Grote tekorten Westfriese gemeenten, inwoners de dupe

MEDEMBLIK – De leefbaarheid van de gemeenten in Westfriesland komt onder zware druk te staan nu de rijksoverheid de geldkraan verder heeft dichtgedraaid richting de gemeenten.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de gemeenten in een gezamenlijke brief: ,,Zonder drastische maatregelen kunnen wij de komende jaren de begroting niet sluitend krijgen. De diverse bezuinigingsronden, die onze gemeenten de afgelopen jaren hebben moeten doorvoeren, hebben ervoor gezorgd dat de rek erbij de gemeenten uit is. Het ontbreekt ons aan financiële slagkracht om deze nieuwe tegenvaller op te kunnen vangen. Wij vinden dit onverteerbaar en kunnen niet aan onze inwoners uitleggen dat het Rijk over 2018 ruim 11 miljard euro overhoudt, terwijl gemeenten met ingrijpende maatregelen moeten komen om de tekorten op te lossen.

Lees ook: Stevent Medemblik af op 30% OZB-verhoging?

De gemeenten waarschuwen er voor dat de rekening uiteindelijk bij de bewoners komt te liggen door de lastendruk nog verder te verhogen. Maar dit is alleen voldoende om de tekorten weg te werken geld voor verdere investeringen zal er niet zijn, met als gevolg dat enkele gemeenten nu al ingrijpende besluiten overwegen en ambities op meerdere zware maatschappelijke opgaven ‘on hold’ zetten. Zo gaat de gemeente Drechterland de OZB-belasting met 30% verhogen, maar meer belastingverhogingen liggen op de loer.

De gemeenten vinden het niet uit te leggen aan de inwoners van hun gemeente waarom de gemeenten zo moeten bezuinigen terwijl het rijk 11 miljard heeft overgehouden.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook