Menu van de dag – Zuurkoolschotel met ham en katenspek
Recipe Type: Hoofdgerecht
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
- 300 g zuurkool
- 400 g kruimige aardappelen
- 75 g achterham (in blokjes of reepjes)
- 80 g katenspek (in plakken)
- 60 ml melk
- 10 g roomboter
- halve rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 groentebouillonblokje
- 1 tl karwijzaad
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de aardappelen, snijd ze in kleine stukken en kook ze in een klein laagje water met het bouillonblokje.
- Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af, voeg je de melk en boter toe en stamp je er een puree van.
- Maak de puree op smaak met peper, zout en eventueel een klein beetje nootmuskaat.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, knoflook en het karwijzaad even aan.
- Voeg vervolgens de hamblokjes en de zuurkool toe en bak dit een aantal minuten mee.
- Neem een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree over de bodem.
- Verdeel de zuurkool over de puree en leg de plakken katenspek er bovenop.
- Zet de ovenschotel ongeveer 15 minuten in de oven.
Serving size: 4 Calories: 448 kcal Fat: 6,8g Carbohydrates: 59g Protein: 20,8g
Notes
[b]Tip: Als je de zuurkool te zuur vindt kun je ‘m even kort afspoelen in een zeef. Proef de zuurkool dus even voordat je deze in de pan doet. [br]Als je gaan karwijzaad in huis hebt en het niet wilt kopen kun je ook komijnzaad of komijnpoeder gebruiken.[/b]
Reageer