Medemblik Actueel.

Algemeen Ben van Althuis

Column Ben van Althuis – Nooit gezien

Ik was er effe niet. Soms heb ik dat. Dan gebeuren er dingen die mij de lust tot schrijven ontnemen. Niet dat dat enorme rampen veroorzaakt of een grote leegte achterlaat, de meesten zullen me niet eens gemist hebben, maar af en toe was er toch de vraag: “Waar zijn je columns gebleven?” Vooral de slager in Wervershoof schijnt zondags snikkend voor zijn beeldscherm te zitten. Althans die indruk wekt ‘ie. Tussen het snijden van onze vleeswaren door probeert hij mij telkens te overtuigen dat het wel weer tijd wordt. En wat doe je dan? Ik wil hem natuurlijk niet teleurstellen. Een treurige slager is tot alles in staat en ik vind niet graag een stiekem zeentje in m’n malse biefstuk. Dus speciaal voor hem weer wat proza.

Veel heb ik echter niet gemist. Er is nauwelijks iets veranderd. Een beetje gerommel bij het tellen van de stemmen, maar dat gebeurt niet alleen in Medemblik. Het leidde in ieder geval niet tot grote verschuivingen. Uiteindelijk is het een gemêleerde coalitie geworden, waarbij de PvdA moet duimen dat er geen voorbeeld wordt genomen aan de landelijke politiek. Mark Raad heeft wel dezelfde voornaam als zijn landelijke voorman, maar het is te hopen dat hij niet aan dezelfde vorm van dementie lijdt. Plaatselijk voor leugenaar uitgemaakt te worden lijkt mij geen aantrekkelijk vooruitzicht. Nou ja, de meeste Medemblikse voormannen maken een redelijk transparante indruk, al zal Groen Links deze stelling waarschijnlijk niet onderschrijven.

Rutte lijkt zich echter weinig aan te trekken van de titel leugenaar. Hij fantaseert er lustig op los en heeft zijn eigen waarheid die nogal eens in aanvaring komt met wat hij zijn kiezers belooft. Het wonderlijke is dat ze toch achter hem aan blijven lopen. Met de kreet ‘Hier moet u me echt even op vertrouwen’ bluft hij zich overal doorheen, terwijl je eigenlijk op hetzelfde moment weet dat je belazerd wordt. Maar hij pakt ze in; de kiezers en zijn coalitiegenoten.

In 2012 beloofde Rutte iedere werkende Nederlander 1000 euro en 35.000 euro belastingvrij sparen. De VVD werd toen, mede daardoor, de grootste partij. Heeft u wat gezien? Ik niet. Bij de crash van de MH17 beloofde Rutte: ‘Een ding moet glashelder zijn. De onderste steen moet boven. Als het een aanslag is moeten de daders worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen. Eerder zullen we niet rusten. Daar hebben de slachtoffers en hun nabestaanden recht op.’ Iedereen wist toen eigenlijk al dat dit onzin was. Totaal onmogelijk. Griekenland zou geen euro meer krijgen. Het liep anders met onze belastingcenten. En het eigen risico bij ziektekosten? Hij zou het niet verhogen, het gebeurde wel.

En nu had deze pathologische leugenaar de memo’s van zijn ambtenaren weer niet gezien. Resultaat: 1,4 miljard euro belastinggeld vloeit naar de zakken van aandeelhouders van grote (buitenlandse) bedrijven. Volgens Rutte zijn er genoeg argumenten die daarvoor pleiten. Onder andere dat Unilever en Shell overwegen hun hoofdkantoor naar Engeland te verplaatsen. Als dat gebeurt verliest Nederland, volgens hem, ook twee derde van de inkomsten aan dividendbelasting, los van de vennootschapsbelasting en het prestigeverlies als vestigingsland. Maar de ambtenaren zagen het anders en schreven memo’s.  Dat kwam Rutten niet best uit, dus loog hij er maar weer op los: ‘Nooit gezien die memo’s.’

Dan hebben we nog Eric Wiebes. De zoveelste VVD-hypocriet. Het lukt ze in die partij constant om de boel te belazeren. Zijn er geen bonnetjes weg, dan wordt er wel een gezellig onderonsjes met Poetin verzonnen. Deze twee fantasten hebben weliswaar het veld moeten ruimen, maar Rutte en Wiebes piekeren er niet over om op te stappen. De ene dag weten ze van niets, en de volgende dag – met hun rug tegen de muur – weten ze ineens weer alles.  Sterker nog, Wiebes heeft zelf de memo geschreven die Rutte gebruikte tijdens de coalitieonderhandelingen. Tegen Medemblik zou ik willen zeggen: hou het rustig en vooral transparant en schrijf VVD voorlopig even met heel kleine lettertjes. Voor Rutte stel ik voor hem voortaan Pinokkio te noemen. Het is dan eenvoudiger te constateren of hij liegt; zijn neus zal groeien. Bij Wiebes is dat niet nodig, zijn neus is al ruim voor zijn leugens uit gegroeid.

Ben van Althuis
www.benvanalthuis.nl

Reageer op dit onderwerp