MEDEMBLIK – Samen met DEEN Supermarkten brengen wij elke dag een heerlijk gerecht waarvan u de ingrediënten natuurlijk bij de DEEN Supermarkt bij u in de buurt kunt verkrijgen.
Menu van de dag – hete bliksem met spruitjes
Recipe Type: Hoofdgerecht
Cuisine: Nederlands
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
- 40 g volkoren meel
- 30 g koude vet arme margarine
- ½ el suiker
- 1 tl gedroogde tijm
- 400 g rode uien
- 1 kg aardappelen
- 400 g spruitjes
- 3 zoet zure appels
- 2 tl grove mosterd
- 8 el 0% vet yoghurt
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd en meng de margarine met het meel, de suiker, tijm, wat peper en een heel klein snufje zout met twee messen (of in de beker van een staafmixer) tot het mengsel eruitziet als grove broodkruimels.
- Bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Pel en snijd de uien in partjes.
- Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en kook ze met de uien in grote pan (de appel en de spruitjes moeten er ook in kunnen) in een laagje water in ca. 25 minuten gaar.
- Maak ondertussen de spruitjes schoon.
- Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukjes.
- Kook de spruitjes en appel de laatste 10 minuten mee met de aardappelen en uien.
- Afgieten en grof stampen en mengen met de mosterd, yoghurt en wat peper.
- Schep in de schaal en strooi er een laagje van het kruimeldeeg over.
- Laat de kruimels in ca. 25 minuten een beetje knapperig worden.
- Lekker met magere (vegetarische) rookworst of runderworstjes.
Serving size: 4 Calories: 98 kcal Fat: 6 gr Carbohydrates: 2 gr Protein: 9 gr
Notes
Tips: Bewaar een restje hete bliksem in de afgesloten schaal in de koelkast of vriezer. Voor hergebruik eerst laten ontdooien. Dan bedekken met dunne plakjes appel, bestrooien met wat kaneel en wat extra kruimeldeeg en 25 minuten bakken in de oven (200°C). Lekkere lunch.[br][br]De rest van de yoghurt kunt u goed afgedekt in de deur van de koelkast bewaren.[br][br]Aardappelen blijven buiten de koelkast op een koele donkere plek op hun best.[br][br]Teveel appels in huis, teveel beurse plekjes of appels in de aanbieding? Maak er verse appelmoes van: Schillen, klokhuizen verwijderen, in stukjes snijden en met een paar lepeltjes water in 5-10 minuten tot moes koken. In de diepvries blijft appelmoes wel 12 maanden goed.[br][br]Verhit restjes voedsel altijd tot stomend heet!
Reageer