Medemblik Actueel.

Ben van Althuis

Column Ben van Althuis – Het Rode Plein

Afgelopen week zag ik dat het college van Medemblik heeft ingestemd met het gebruik van het ‘Rode Plein’ als ondergrond voor de feesttent rondom de draverij. Even dacht ik: Nou, die durven! Als je daarmee niet weer een aanval met een Scud-raket uitlokt, dan weet ik het niet meer. Het stelletje edele burgers van villa Medemelacha besluit midden op Ruslands trots een feesttent te plaatsen en als je je auto niet kwijt kunt mag je díe daar ook parkeren. Ik zou het gezicht van Vladimir Poetin weleens hebben willen zien toen hij dit bericht op Medemblik Actueel las – ik ben ervan overtuigd dat hij dat dagelijks doet – de man heeft toch al zo’n kort lontje. Of was het juist een stille toenadering.

Toen ik verder las begreep ik het. Wisten jullie dat Medemblik ook een ‘Rode Plein’ heeft? Ik niet en volgens mij ben ik niet de enige. Ik heb nog even gegoogled, maar ook daar weten ze van niets. Waar ligt in hemelsnaam het ‘Rode Plein’ dacht ik en waarom heet het zo? Dat ‘in hemelsnaam’ bleek uiteindelijk een cryptische aanwijzing naar de plek naast de Bonifatiuskerk. Wat overbleef was het ‘waarom?’. Waarom het ‘Rode Plein’ en waarom juist hier een feesttent? Overleg met de omwonenden stond blijkbaar wel in de planning, maar verder kwam het nooit.

De reacties op het bericht logen er niet om. ‘Het rode plein, absurd waar komt dat vandaan…’ en ‘Hoe krijgen ze het in hun zotte kop…’ Van vier dagen feesttent voor de deur kreeg kennelijk niemand erotische gevoelens. Dan vraag je je toch af: Wat moet de achterliggende gedachte zijn geweest? Feest op het ‘Rode Plein’, midden in Medemblik! Misschien toch een knipoog naar Vladimir. Een voorzichtige liefdesverklaring aan het Oosten, nu het Westen enigszins wankelt. Moet haast wel, anders had het plein zeker ‘Trumppetter Plein’ geheten. Een passender naam als dwaze ondergrond voor een feesttent en misschien beter aansluitend bij het huidige gemeentebestuur; veel geluid, weinig wol.

Maar nee, het moest allemaal op het ‘Rode Plein’ gebeuren. Toch jammer dat het college toen niet meteen heeft doorgepakt. Wellicht had ik ook wat suggesties kunnen doen. Nu ze er toch verbouwen kon de Bonifatiuskerk volgens mij eenvoudig worden omgedoopt in Pokrovkathedraal – moest de religie natuurlijk ook wat worden aangepast. Het oude stadhuis zou aan statigheid hebben gewonnen met het bord ‘Kremlin’ boven de deur en misschien wat extra torentjes. Ook het straatnaambordje zou ik in het Russisch hebben gesteld: Красная площадь. Geen kip kan het lezen, maar mochten de Russen komen voelen ze zich meteen thuis.

Bleven we zitten met het feit dat veel oudere mensen in de aanleunwoningen van Valbrug misschien veel last zouden hebben van het feestgedruis en uitbreiding van de parkeerplaatsen. Hiervoor had ik ook een oplossing. In 2012 stuurde Rusland zeven stokoude omaatjes naar het Eurovisie Songfestival. De Buranovo Grannies. Met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar traden ze op in traditionele klederdracht, dansten en zongen Russisch en Oedmoerts. Kijk, en dat kon natuurlijk ook best met de oudjes van Valburg. Een paar dagen oefenen en ze zouden losgaan in de feesttent. Als dan ook Burgemeester en Wethouders zich hadden gehuld in kozakkenkleding en het Wolga-lied ten gehore hadden gebracht, was misschien wél iedereen blij geweest. En wie weet…, Vladimir Poetin ook.

www.benvanalthuis.nl

Reageer op dit onderwerp