Medemblik Actueel.

Ben van Althuis

Column Ben van Althuis – Komkommers en draven

Het is weer voorbij die mooie zomer. Nou ja, voorbij? Misschien nog een paar laatste stuiptrekkingen, maar dan is het over. Dan schuiven we weer langzaam in een gevoerde regenjas en onderzoeken we of onze paraplu nog een jaartje mee kan. Maar eigenlijk vind ik het niet zo erg. Deze zomer is niet mijn beste geworden. Toen in juni een grote hond het nodig vond om agressief tegen mijn vrouw op te springen om die kleine van ons in z’n staart te bijten, viel ze als een blok en brak haar heup. Resultaat: een week ziekenhuis, zes weken revalidatiecentrum en een keurig stuk titanium om de zaak bij elkaar te houden. Geen zon, geen zand, geen water, maar een ziekenhuisbed met fysiotherapie was dit jaar haar vakantiebestemming.

Mijn zomer veranderde in een soort werkvakantie. Een aantal malen per dag heen en weer naar Hoorn om mijn vrouw te bezoeken en tussendoor de hond uitlaten, het huis bijhouden, de was doen en alvast voorbereidingen treffen voor haar thuiskomst. Sommige mensen scheppen er plezier in om zomers onder de brandende zon in kibboets te werken, kleuters te vermaken op overvolle campings of fruit te plukken en ’s avonds vol insectenbeten thuis te komen. Ik niet! Ik lig liever lui op m’n rug. Alleen is dat er dit jaar niet van gekomen en dat versterkt mijn mededogen met al die vakantiewerkers.

Dit jaar viert de Medemblikse harddraverijvereniging haar 175 jarig bestaan. Bijna twee eeuwen draven. Nou ja, niet de leden of het bestuur natuurlijk. Het draven laten ze aan de paarden over. Zou ik ook doen. Maar toch…, 175 jaar zand strooien in de Nieuwstraat, paarden voor je karretje spannen en zwembaden vol bier laten aanrukken, is ook een hele inspanning. En dan moet al dat bier ook nog worden opgedronken (al worden ze daar natuurlijk wel flink bij geholpen). Nee, je kunt zeggen wat je wilt, maar ik heb bewondering voor de organisatie. Ook een soort vakantiebaantje en eigenlijk ook een waardige afsluiting van de jaarlijkse komkommertijd.

Vreemde uitdrukking overigens voor de meest zonnige periode van het jaar waarin kennelijk nauwelijks iets wordt ondernomen. Komkommertijd! De politiek is op reces, de handel ligt op z’n kont en de bouw staat stil. Die rustige zomerperiode noemt men in dit land komkommertijd. In Duitsland niet. Daar heet het ‘Sauregurkenzeit’, oftewel zurebommentijd. Ook wordt daar het woord ‘Sommerloch’ (zomergat) gebruikt. Niet te verwarren met Arschloch, daar wordt een heel ander gat mee bedoeld. Dit jaar kwam die komkommertijd voor mij extra hard aan. Als ik ’s avonds, na een drukke dag, eindelijk even rustig voor mijn beeldscherm zat, werd ik verveeld met de meest lullige herhalingsprogramma’s.

Uitzendingen die ik al lang gezien had, of nooit wilde zien, passeerden nu in optocht de revue. Avond aan avond Gore Geer, Mien bakgraag, verbouwingen die nooit zijn klaargekomen en gezinnen met een gat in hun hand, vulden de momenten waarop ik hoopte nog enigszins verstrooiing te vinden. En als er dan een film kwam was het meestal een productie die zijn 25-jarig jubileum al lang gevierd had. Nee, ik ben blij dat deze belabberde zomer voorbij is. Mijn vrouw is weer thuis, ik kan weer af en toe wat schrijven en volgende week maandag draven er opnieuw paarden door de Nieuwstraat. Weg met de komkommers!

www.benvanalthuis.nl

Reageer op dit onderwerp