14.3 C
Medemblik
27 september 2020 03:36
Medemblik Actueel.

500 jonge zeilers uit 29 landen in Medemblik

MEDEMBLIK – Voor zo’n 500 jonge zeilers uit 29 landen is Medemblik deze dagen het walhalla. Medemblik staat namelijk drie dagen lang in het teken van het jeugd-wereldkampioenschap in de klasse 29’er.

De 29’er is een tweepersoons skiff met een platte romp van 4,5 meter lang en 1,77 breed, die snelheden tot twintig knopen per uur (zo’n 37 km/u) kan halen. 

Die snelheid maakt de 29’er een aantrekkelijke zeilklasse, vindt deelnemer Cas van Dongen. “Als ik aan het zeilen ben, heb ik het gevoel dat ik superhard ga. Dat vind ik fantastisch. Als ik dan ook nog de juiste wind heb en de juiste hoeken pak, dat maakt het af.”

Race volgen
Hoewel Cas zo’n twee kilometer uit de kust zeilt, kunnen zijn ouders Marc en Marjon zijn prestaties via een app nauwgezet volgen. “Het is waanzinnig spannend”, vertelt Marc. “Je ziet ze de ene keer een superrace varen, de andere keer varen ze weer in het midden of achteraan.” 

“Je moet een goede conditie hebben”, vertelt Cas waar een goede zeiler aan moet voldoen. Naast conditie en intelligentie is ook lenigheid een vereiste. “Daardoor kun je sneller dingen pakken en om je heen kijken.”

Europees Kampioen
Vandaag worden de laatste races gezeild. Daarna is bekend welk koppel zich de nieuwe wereldkampioen mag noemen. Bussumer Daniel Bramervaer en zijn Gelderse teamgenoot Pieter van Leijen werden eerder deze maand in Noorwegen Europees kampioen.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?