laatste marktconcert 2016 in Bonifaciuskerk Medemblik

MEDEMBLIK – Organist Ronald de Jong zal zaterdag het vierde en laatste marktconcert van dit jaar op het Pieter Backer orgel verzorgen. Ronald de Jong (1956) kreeg zijn eerste orgellessen op 16-jarige leeftijd van Ben Feij. Op zijn 17e werd hij toegelaten tot hoofdvak Orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij in 1983 het U.M.-diploma behaalde met het predikaat “zeer goed”. Zijn docenten waren Rienk Jiskoot en Wim van Beek. Later heeft hij het diploma Kerkelijk orgelspel behaald aan het Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht (cijfer 9 voor begeleiden en improvisatie).

Tijdens zijn conservatoriumstudie werd hij benoemd tot organist van de Gereformeerde Pax‑Christikerk in Den Haag. In 1988 werd hij organist van de Oudshoornse Kerk in Alphen a/d Rijn. Sinds 1991 is Ronald de Jong als cantor-organist verbonden aan de Oude Kerk in Zoetermeer, waar hij ook de muzikale leiding heeft over de cantorij. Naast een privé lespraktijk op het orgel van de Oude Kerk te Zoetermeer is hij als docent (orgel, klavecimbel, piano en theorie) verbonden aan het Centrum voor Kunst en Cultuur in Zoetermeer.  Tevens is hij daar dirigent van het kamerkoor Carmen Vocale.

Hij concerteert veelvuldig in Nederland en het buitenland (o.a. Amerika, Schotland, Slowakije en Italië) en hij is een veelgevraagd begeleider van koren en solisten. Van zijn spel zijn vijf CD’s verschenen waarop hij speelt en improviseert.

Ronald de Jong is muzikaal adviseur van de “Stichting Concerten Oude Kerk Zoetermeer”.Daarnaast is hij componist met composities voor koor en orgel en last but not least is hij ook actief als beeldend kunstenaar en heeft hij regelmatig exposities van zijn abstracte en figuratieve werk.

Het programma dat hij voor het concert in Medemblik samenstelde vermeldt werken van Bach, Buxtehude, Krebs en Mendelsohn. Daarnaast speelt de Jong een tweetal eigen werken en sluit hij af met een improvisatie. Dat laatste is dus splinternieuwe muziek op een 17e eeuws instrument.

Het concert begint 23 juli om 16.00 uur. De ingang van de kerk aan de Breedstraat is i.v.m. een tentoonstelling reeds vanaf 13.00 open. De toegang tot het concert is vrij. Aan de uitgang is er een collecte voor de onkosten.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.