Jade Boerdijk: ‘oorlogshelden mogen niet vergeten worden’

WERVERSHOOF – Jade Boerdijk (17), leerling van het Martinuscollege in Grootebroek, kreeg een paar maanden geleden opdracht voor geschiedenis, om een onderzoek te houden met betrekking tot Oostelijk West-Friesland. “Wekelijks rijd ik langs het oorlogsmonument bij het voormalige gemeentehuis in Wervershoof en ik vroeg mij af wie zij waren en waarom ze op het monument staan. Bij navraag kwam ik erachter dat ik niet de enige onwetende was”, vertelt Jade, ondertussen overgegaan naar atheneum 6. De Wervershoofse startte een onderzoek.

“Simon Koopman, wie kent hem niet? Vele Wervershovers zeggen: “De Simon Koopmanstraat is naar hem vernoemd. Maar wanneer ik verder vraag, valt de meerderheid stil. Opmerkelijk is dat, van de vierentwintig namen die ik onder de loep nam, alleen Simon Koopman bij de meesten bekend is, terwijl de andere personen zeker niet minder zijn.

Geallieerden
De geallieerden vliegeniers sneuvelden tijdens de bezettingsjaren in de omgeving van Wervershoof. W.C. Taffender, A.V.J. Hardcastle, R.S. Chisholm, A. Greensides, G. Burbridge en J.K.E. Horniman waren bemanningsleden van een neergeschoten Vickers Wellington bommenwerper. Vlieger G. Ewen verongelukte toen zijn vliegtuig neerstortte. G.E. Coombes, E.G.W. Lewis, J.A.J. Milne, N.S. Ball en D.C. Pritchard lieten het leven bij een vliegtuigcrash met een bommenwerper. C.A. Brown en H.S. Lister stierven tijdens een vliegtuigcrash.

Het hele verhaal leest u in de Medemblikker/Koggenlander en op de website van onze nieuwspartner Rodi Media

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.