7.9 C
Medemblik
20 januari 2021 20:23
Medemblik Actueel.

Rechter spreekt verdachte inbraak Ursem vrij

ALKMAAR – De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdagochtend een 25-jarige inwoner van Midwoud vrijgesproken van inbraak in een bedrijfspand in Ursem.

Op 19 april 2013 werd midden in de nacht in het pand ingebroken waar een laptop en een kluis werden meegenomen. Tijdens deze inbraak werd een ruit kapot gemaakt en op een stukje glas werd door de recherche een bloedspoor gevonden. DNA-onderzoek wees naar de 25-jarige verdachte uit Midwoud.

Tijdens de zitting verklaarde de verdachte dat hij dit niet heeft gedaan maar mogelijk wel 1 of 2 personen die de avond daarvoor ongevraagd op zijn verjaardag kwamen en vrijwel direct met hem begonnen te vechten en hem een bloedneus sloegen.

De advocaat van de verdachte verklaarde in zijn pleidooi dat mogelijk 1 van de 2 verdachten bloed aan zijn handen van de man uit Midwoud heeft gekregen en dit heeft gebruikt om op het stukje glas achter te laten en zo de schuld in de schoenen van de man uit Midwoud te schuiven.

De Officier van Justitie verwees de verklaring van de man naar het rijk der fabelen en vond het bewijs voldoende om tegen de man een werkstraf van 80 uur te eisen of anders te vervangen voor een celstraf van 40 dagen.

De rechter vond het bewijs niet 100% sluitend en kon de man niet anders doen dan vrij te spreken. De rechter kon deels meegaan in de verklaring van de verdachte en zijn advocaat zeker gezien het verleden van de man die vanaf 2011 door 1 van de twee mannen wordt bedreigd en ook meerdere malen is mishandeld.

Het is nog onduidelijk of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen deze uitspraak.

Reageren via facebook