Discussiemiddag OBS De Kraaienboom, discussiëren als echte raadsleden.

WOGNUM – Vanmiddag kreeg de raadszaal van het gemeentehuis van Medemblik de leerlingen van groep 6,7 en 9 van OBS De Kraaienboom uit Benningbroek op bezoek. Na ontvangst met limonade en wat lekkers sprak loco-burgemeester Harry Nederpelt de kinderen toe en legde ze uit wat de gemeenteraad doet in de gemeente Medemblik.

Na de inleiding door de loco-burgemeester was het de tijd voor de leerlingen zelf om het woord te nemen. De kinderen hadden groepjes gevormd en diverse onderwerpen gemaakt en daar plannen en oplossingen voor gevonden.  Zo was er de M.G.V, (Milieu Gaat Voor) die de natuur heel belangrijk vonden en daar diverse oplossingen voor bedachten om de natuur te ontzien.

Maar ook de N.D.B (Natuur DierenBescherming) deed van zich spreken door de electrische auto’s te bannen en daarvoor auto’s met zonnepanelen te laten rijden, ‘want ook stroom moet worden gemaakt en dat kost ook weer energie,’ volgens Nynke van de N.D.B. 

De derde partij, de V.G.V (Vriendschap Gaat Voor) richte zich vooral op de mens zelf, ‘maak geen ruzie maar wees lief voorelkaar,’ en droomwens die iedereen wel wil zien uitkomen. Maar ook vind de V.G.V dat mensen die pesten ‘stom zijn’ en dat die meer tijd moeten gaan besteden aan dit onderwerp en waarom pesten niet leuk is.

De N.D.B had nog een leuke oplossing om de vluchtelingen sneller naar de landen te brengen waar ze graag heen willen, ,,geef ze maar een fiets,” zei Nynke van de N.D.B, dan kunnen ze naar hun bestemming fietsen en hoeven ze niet te lopen. En de fietsen die daarna niet meer gebruik worden kunnen daarna weer terug naar hun eigenaar.  Op de vraag van 1 van de leerlingen hoe ze dan de juiste fiets weer bij de juiste eigenaar krijgen antwoorde Nynke, ,,er komen nummerborden op.”

Na afloop mochten de kinderen kiezen wie de beste plannen had van de drie partijen, en met groot verschil won M.G.V. vooral omdat zij het milieu erg belangrijk vinden. Maar ook de loco-burgemeester/wethouder Harry Nederpelt mocht zijn stem uitbrengen en het viel hem op hoe goed de leerlingen al meedenken met de problemen in deze wereld en proberen oplossingen te bedenken. 

Volgens de loco-burgemeester/wethouder was er in zijn ogen maar 1 winnaar en dat is N.D.B.

(Foto’s: Gemeente Medemblik)

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.