8 C
Medemblik
25 februari 2021 07:48
Medemblik Actueel.

Het oorlogsschip 'Huis te Warmelo' ligt in het ijskoude water voor de kust van Fiinland (foto aangeleverd)
Het oorlogsschip 'Huis te Warmelo' ligt in het ijskoude water voor de kust van Fiinland (foto aangeleverd)

Historicus Peter Swart over gezonken Medembliks oorlogsschip: ‘net een crime scene’

MEDEMBLIK – Het duiken in de Finse Golf naar een gezonken Medembliks oorlogsschip is vandaag officieel afgerond. De duikers zijn in totaal twee weken bezig geweest om te achterhalen of het inderdaad om het Medemblikse schip ´Huis ter Warmelo´ gaat en welke schatten er nog allemaal verborgen liggen.

De duikers vonden onder andere één van de 40 kanonnen op het ondergelopen dek. “Hij is aangetast, je ziet een hele laag roest er omheen zitten. Wanneer je naar de beelden kijkt, is het bijna of je het schip kan aanraken”, vertelt Peter historicus Peter Swart.  

Lees ook: Eeuwenoud Medembliks oorlogsschip ontdekt

Peter vergelijkt het onderzoek met een crime scene. “Je mag het schip niet aanraken en je probeert toch een zaak op te lossen, een soort cold case eigenlijk.” Hij is ervan overtuigd dat het gevonden wrak inderdaad het verloren Noord-Hollandse schip is.

Het fregat zonk zo´n 300 jaar geleden, 130 van de 200 opvarenden kwamen daarbij om het leven. 

Reageren via facebook