Vrouwen Nu Andijk op bezoek bij molen ‘De Hoop’

ANDIJK – Ook in de zomer zijn we actief. Onlangs zijn we vanaf Cultura gefietst naar Wings of Change aan de Schoolweg. Uitleg over de zorgboerderij en de opvang van roofvogels. Interessant. We zijn gaan fietsen met/bij de Rabobank voor een bijdrage aan onze clubkas. Een mooi rondje Westfriesland en zonder regen. Gezellig met elkaar. 

Deze week fietsten we met 17 vrouwen naar de molen van Wervershoof. Met koffie en lekkere appeltaart begint de middag goed. De molen heet “de Hoop” en ook de tentoonstelling van verslaggever Theo Koomen hebben we gelijk ook bekeken. De uitleg over de molen, welke in 1889 is neergezet, is duidelijk. Van oorsprong een stellingmolen, gebouwd op een gemetselde 8 kant.

In de volksmond is het een meelmolen, want dat maalt hij en tegenwoordig ook spelt meel voor de plaatselijke bakker. Een leuk weetje bij de uitleg is de vraag waarom het riet aan de binnenkant wordt vastgehouden met touwtjes om een balk heen. Wat suggesties van onze kant haalden het niet.

Bij brand van het riet aan de buitenkant, verbranden op deze manier ook de touwtjes en valt het riet van de molen af. Zo kan de schade beperkt blijven. We zijn in twee groepen verdeeld. Dat is beter om heel naar boven de klimmen, waar de ruimte wat kleiner is. Wij staan bij de uitleg over de vang, half zeil, het losse bovenste draaiende gedeelte, het vast zetten van de wieken.

We gaan voldaan weer op huis aan en tot een volgend uitje.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.