16.4 C
Medemblik
21 mei 2020 01:48
Medemblik Actueel.

Hondenbelasting blijft de gemoederen bezighouden in Medemblik

MEDEMBLIK – Voor Andrea van Langen van de VVD is het nog geen gesloten boek, de hondenbelasting in de gemeente Medemblik. Jaarlijks komt er een kleine 185.000 euro binnen aan hondenbelasting, een belasting die rechtstreeks in het potje Algemene Middelen verdwijnt, en dat is nu precies waar van Langen zich aan stoort.

De VVD fractielid wil nu wel eens weten welk deel van die 185.000 euro terugvloeit naar de hondeneigenaren maar de gemeente Medemblik kan, of wil, hier geen exacte cijfers van geven. De gemeente zegt: ,, Er is niet specifiek te maken welk deel van het bedrag wordt besteed aan het opruimen van hondenpoep. Door middel van een integrale benadering van de werkzaamheden door de programma’s heen wordt een deel van het geld onder andere uitgegeven aan controle, handhaving, voorzieningen, klachtenafhandeling, groenvoorziening en legen van afvalbakken incl. hondenpoep. De inschatting van deze kosten zijn circa € 65.000.

Middenmoter

Medemblik zit in de middenmoot wat de hoogte van de hondenbelasting betreft. Hoorn spant de kroon met ruim 66 euro voor de eerste hond, op de voet gevolgd door Stede Broec met 57 euro. Dat het ook anders kan laten gemeentes als Enkhuizen, Hollands Kroon en Drechterland zien waar geen belasting wordt geïnt op het in het bezit zijn van 1 of meerdere honden.

Er zijn al diverse rechtzaken geweest om de hondenbelasting te laten verbieden maar in een uitspraak van de Hoge Raad in 2013 werd vastgesteld dat gemeenten vrij zijn op hondenbelasting te heffen en deze naar eigen inzicht te besteden. In de wet ligt vast dat hondenbelasting geen bestemmingsbelasting is, maar een algemene belasting. Met andere woorden: de gemeente hoeft de opbrengsten niet te gebruiken voor bijvoorbeeld het aanleggen van uitlaatplaatsen of het opruimen van hondenpoep, maar bepaalt zelf wat ze met het geld doet.

Hondenbelasting werd in de 19de eeuw ingevoerd om met het oog op hondsdolheid het aantal ‘onnodige’ honden in de openbare ruimte te verminderen. Vanaf 1970 is het een algemene gemeentebelasting die tot doel heeft de gemeente van inkomsten te voorzien.

Reageren via facebook