Medemblik Actueel.

''Je bent slechts een tekenbeet verwijderd van mijn ellende.''
Gezondheid

Explosieve stijging aantal tekenbeten

MEDEMBLIK – In mei en juni is het aantal tekenbeten dat werd gemeld, met dertien procent toegenomen ten opzichte van het gemiddeld aantal van de afgelopen drie jaar. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut verwacht in juli, de piek van het tekenseizoen, ruim 400.000 meldingen.

Gemeten over de eerste helft van dit jaar zijn er tot nu toe, in vergelijking met het gemiddelde van de laatste drie jaar, acht procent meer tekenbeten geregistreerd. Mensen die gebeten zijn, kunnen de ziekte van Lyme oplopen. Ze kunnen daar, ook na behandeling, langdurig klachten aan overhouden als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen,meldt NH.

De helft van alle gemelde tekenbeten dit jaar zijn in het bos opgelopen en een derde in de tuin. In Gelderland worden de meeste mensen door teken gebeten. 22 procent van de meldingen tussen 2012 en 2016 kwam uit die provincie. Noord-Brabant staat met twaalf procent op de tweede plaats, gevolgd door Noord-Holland (elf procent).

Het RIVM raadt mensen aan zichzelf goed te controleren na een bezoek aan en groene omgeving en, als ze gebeten zijn, teken direct te verwijderen. Ze moeten naar hun huisarts gaan als ze tot drie maanden na de beet klachten als koorts, huiduitslag of gewrichtspijn krijgen.

Reageren via facebook