14.1 C
Medemblik
23 mei 2020 22:28
Medemblik Actueel.

Rijkswaterstaat tast toch in de buidel om de Medemblikker havens uit te baggeren

MEDEMBLIK – Was het eerst nog zo dat Medemblik ruim 1.2 miljoen euro moest ophoesten om de havens van Medemblik te kunnen uitbaggeren en de vervuilde grond af te kunnen voeren, donderdagavond kwam wethouder Hans Tigges tijdens de commissie bestuur en middelen ineens met geweldig nieuws op de proppen.

Tiggens blijkt samen met de juristen van de gemeente Medemblik naar het kantoor van Rijkswaterstaat in Lelystad te zijn gereden om daar te proberen RWS op andere gedachten te brengen, bij de overdracht van de havens was namelijk niet alleen een zak geld van 24 miljoen gulden een kleine 12 miljoen euro nu beloofd maar ook dat Rijkswaterstaat de havens op diepte zou houden en mogelijk vervuilde grond zou afvoeren.

Lees ook: Uitbaggeren havens kost Medemblik 1.2 miljoen euro

Enkel was daar wel de eis dat hier een onderzoek voor een bepaalde datum van worden opgemaakt maar door alle fusieperikelen werd dit iets later waardoor Rijkswaterstaat in eerste instantie riep van jammer helaas toedeledokie.  Tigges liet hierop weten dat dan de gang naar de rechter zou worden gemaakt omdat de gemaakte afspraken door Rijkswaterstaat moesten worden nagekomen.

Hierop bezocht een hoge delegatie van Rijkswaterstaat de wethouder in het gemeentehuis in Wognum waar stevig werd onderhandeld over wie nu wat moet gaan betalen. Na afloop kwam de Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat samen met zijn juristen dat een mogelijke rechtzaak van de gemeente Medemblik tegen Rijkswaterstaat nog wel eens heel veel geld kan gaan kosten en dat zij dan alsnog worden verplicht deze kosten op zich te nemen. Daarom besloot de Directeur-Generaal om de gemeente Medemblik een coulance regeling aan te bieden.

De wethouder liet donderdagavond weten dat een exact bedrag nog niet bekend is maar dat het wel een zeer groot gebaar is en waar de gemeente Medemblik ook absoluut op zal ingaan. Tigges zelf vermoed dat Medemblik niet de verwachte 1.2 miljoen euro moet ophoesten maar dat dit ‘slechts’ 500.000 euro zal worden. Dit bedrag komt uit het potje havengelden, waar het afkoopbedrag van 24 miljoen gulden destijds is in gestopt.

Reageren via facebook