12.3 C
Medemblik
21 oktober 2020 11:43
Medemblik Actueel.

Medemblik heeft rustige aanloop naar oud en nieuw, 37 meldingen vuurwerkoverlast

Medemblik – In voorafgaande jaren was dit wel anders gesteld. Zo kwamen in 2014 al in oktober de eerste meldingen van (ernstig)vuurwerkoverlast binnen bij de politie.   In de gemeente Medemblik gelden er sinds dat moment ook strenge regels op het afsteken van vuurwerk. De kern Medemblik heeft de meeste meldingen, 10 stuks, Wognum telt 7 meldingen van vuurwerkoverlast, Abbekerk 6, Wervershoof 5, Andijk 4, Oostwoud/Midwoud 3, Benningbroek en Twisk ieder 1. 

Vuurwerk mag alleen op 31 december tussen 18:00 en 02:00 uur worden afgestoken. Voor 2014 mochten inwoners vuurwerk nog van 10:00 uur tot 02:00 uur ’s nachts afsteken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil de overlast van vuurwerk overdag verminderen, terwijl mensen die vuurwerk willen afsteken nog voldoende tijd hebben om dit te doen. Daarom is besloten om de afsteektijden te verkorten.

Strenge controles

De gemeente Medemblik en de politie gaan streng controleren op de nieuwe regels voor het afsteken van vuurwerk. Mensen die buiten de periode van 18:00 uur en 02:00 uur vuurwerk afsteken riskeren een boete, een taakstraf of strafrechtelijke vervolging. Ook zullen zij de eventuele schade zelf moeten betalen.

Net als voorgaande jaren zal het Openbaar Ministerie ook na deze jaarwisseling weer snelrecht toepassen. Dit betekent dat veroordeelden direct en zichtbaar op Nieuwjaarsdag al een taakstraf moeten uitvoeren. Ook moeten zij eventuele schade vergoeden.

Meld overlast van vuurwerk

De gemeente Medemblik en de politie roepen inwoners op om overlast van vuurwerk bij de politie te melden via 0900-8844.

Reageren via facebook