Medemblik Actueel.

Regionieuws

Zwaagdijk lijkt uit de picture als plek megawindmolens.

Zwaagdijk – Als je de woorden van Xander den Uyl, fractievoorzitter PvdA in de Provinciale Staten van Noord-Holland, moet geloven lijkt Zwaagdijk uit de picture te zijn geraakt als het gaat om de plek waar de provincie megawindmolens wil gaan plaatsen.

Tijdens de Statenvergadering van afgelopen 14 december zei Gedeputeerde Tsjeerd Talsma dat hij werkt aan een oplossing om de windmolens zoveel mogelijk op plekken geplaatst te krijgen waar zo min mogelijk weerstand is. Dit is het geval in het Noordzeekanaalgebied in Amsterdam, o.a. bij de Westpoortweg. Het vastgestelde beleid dat de molens zoveel mogelijk in een lijnopstelling geplaatst moeten worden en dat rekening gehouden wordt met historische lijnen vormt momenteel een belemmering om de molens hier te krijgen. Als de historische lijnen in dit gebied worden aangewezen als een goede plek om windmolens te plaatsen dan staat niets plaatsing meer in de weg.

Tijdens een verhitte discussie over windenergie argumenteerde fractieleider Xander den Uyl dat zijn fractie nog steeds blij is met de coalitie afspraken over duurzame energie en bepleitte hij dat de provincie naast windenergie ook het gebruik van andere vormen zoals zonnepanelen en getijdenstroom moet stimuleren.

Wat de PvdA betreft komt er in de komende jaren veel focus te liggen te liggen op de toepassing van zonne-energie. Zo is de fractie groot voorstander van het standaard gebruik van zonnepanelen bij nieuwbouw en bij het verduurzamen van bestaande bouw, bij kantoren en scholen en de aanleg van zonneweides op bijvoorbeeld braakliggende industrieterreinen.

 

Reageren via facebook