6.3 C
Medemblik
2 december 2020 01:00
Medemblik Actueel.

Veiligheidsregio’s droom van een 2-persoonsbluswagen gaat in vlammen op..

Medemblik – Bezuinigen bezuinigen en nog eens bezuiningen is het motto van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. Wij hebben er al veelvuldig over geschreven over het botweg weg saneren van blusvoertuigen, het ontslaan van vrijwilligers bij de brandweer en het ingebreke blijven om Enkhuizen en Medemblik een duikploeg te geven.

Zo vinden veel inwoners van de regio Noord-Holland-Noord het nog steeds vreemd dat er in Alkmaar een miljoenen kostend pand moest worden betrokken door de veiligheidsregio terwijl er in de gemeente Medemblik een perfect pand ( gebouw zuid van het gemeentehuis in Wognum) leeg staat.

Begin dit jaar melden wij al dat de Veiligheidsregio 200 brandweer mensen wil ontslaan om zo geld te besparen. En het plan om in vervolg met nog maar 2 personen op een brand af te gaan. En juist dit plannetje van de Veiligheidsregio is zwaar onder vuur komen te liggen na een grote brand in Hilversum begin november.

De Inspectie Veiligheid en Justitie gaat na felle kritiek van de Vereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) onderzoeken of de brandweer verantwoord en volgens de wettelijke normen werkt. Bij deze brand was de de ‘2-persoonsbluswagen’ als eerste aanwezig. De inzet van dat busje werd later uitgebreid opgehemeld door de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en dat is tegen het zere been van de VBV. Volgens hen heeft de bus bij brand niet de genoemde wonderen verricht en is hij ook totaal niet geschikt om in te zetten bij zulke grote branden. Vanwege de beperkte capaciteiten brengt hij niet de brandweermannen, maar ook de burgers in gevaar.

Volksverlakkerij

“Het is volksverlakkerij”, reageert VBV-voorzitter Marcel Dokter. De VBV verzet zich al jaren tegen de inzet van de speciale bestelbus met schuimblusser in plaats van een echte brandweerauto. “Het is een publieksstraaltje. Ze staan de ramen te poetsen met een beetje schuim”, aldus Dokter.

Volgens de brandweervrijwilligers zijn ook de wettelijke afspraken geschonden, omdat er op het busje altijd een leidinggevende moet zitten. Dat was niet het geval in Hilversum. De VBV deed daarom melding bij de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Binnen de brandweer spreekt men al over de Onveiligheidsregio ipv de Veiligheidsregio.

Foto: 112 Medemblik/Youtube

Reageren via facebook