Oogartsen WFG waarschuwen voor “Oogverblindend vuurwerk”

Regionieuws – Ook dit jaar willen de oogartsen van het Westfriesgasthuis het risico op oogletsel door vuurwerk onder de aandacht brengen. Het dragen van een vuurwerkbril door kinderen én ouders moet net zo vanzelfsprekend worden als het dragen van een autogordel. Op de afdeling Oogheelkunde van het Westfriesgasthuis worden de vuurwerkbrillen verkocht. Ze kosten € 2,- per stuk. Er zijn kindermodellen en brillen voor volwassenen.  

Bij de vorige jaarwisseling belandden in Nederland 206 mensen op de eerste hulp met schade aan het oog, veroorzaakt door vuurwerk. Ellen Bontekoning, unithoofd van de afdeling Oogheelkunde in het Westfriesgasthuis: “Als je één of beide ogen verliest, heeft dat vaak verregaande gevolgen voor je werk en je toekomst. Het dragen van een beschermende vuurwerkbril is een kleine moeite, maar kan het verschil maken tussen zien en (gedeeltelijke) blindheid. Je ogen zijn een kostbaar bezit, daar wil je toch niet pas achter komen wanneer het te laat is?” 

De partijen die zich hard maken voor ‘nul blinde ogen door vuurwerk’ zijn het Oogfonds, HetOogziekenhuis Rotterdam, de Nederlandse Unie voor Optiekbedrijven (NUVO), het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), Vuurwerkpreventie, Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.​

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.