Medemblik Actueel.

Veel belangstelling voor economische uitvoeringsagenda Medemblik

Medemblik – Het gemeentehuis was maandag 7  december gevuld met zo’n 75 ondernemers en raadsleden. Zij waren gekomen om aan de hand van stellingen aan te geven welke keuzes zij maken om de lokale economie een stimulans te geven. De informatie die dit opleverde, gaf de gemeente een goed beeld van de wensen en behoeften over dit onderwerp. “Hiermee kunnen we ons lokale beleid een stap verder brengen”, aldus wethouder Harry Nederpelt.

Ook kregen de aanwezigen een kijkje in de toekomst. Trendwatcher en ondernemer Ruud Veltenaar​ vertelde op bevlogen wijze over de veranderingen waar de wereld, ons land, onze regio en gemeente mee te hebben en krijgen. Best confronterend soms, ook verrassend en vooral interessant.

Ontwikkelingen
Ruud Veltenaar vertelde over diverse innovatieve ontwikkelingen, zoals teleportatie van goederen, het vervangen van mensen door robot’s, braincomputing, operaties uitvoeren op afstand en over hoe jongeren anders in het leven staan dan de gemiddelde 50-plusser. Het draait volgens Veltenaar om creëren en bijdragen. Niet meer om geld verdienen. Geef de jonge generatie de ruimte. Zij kijken anders. Zij bewegen niet mee, zoals de generatie voor hen wel doet. Bouw een paar garages en laat hen creëren, is zijn advies.

En ook: geef mensen zonder werk en inkomen een basissalaris. Vanuit deze veilige situatie waarin hun basisvoorzieningen in orde zijn, gaan zij ervoor zorgen dat zij zelfredzaam worden. Onderzoek toont aan dat 85% in actie komt om zich waardevol in te zetten.

Ook vertelde Ruud Veltenaar dat we over een aantal jaren zelf energieproducent worden. Via een parasol of via ons jasje verzamelen we energie op batterijen, waar we ter plekke gebruik van kunnen maken voor bijvoorbeeld onze telefoon of computer. En wat we over hebben, verkopen we.
En natuurlijk het klimaat. Een van de grootste uitdagingen voor de komende generaties.

Schoppen
Verder schopte Veltenaar tegen spreadsheets, die volgens hem worden gemaakt vanuit ivoren torens. “Ze hebben daar geen idee wat we doen.” En tegen ‘Human Resource Management’. “Hoezo ‘human resources?’, we zijn human beings! Wanneer werkgevers hun personeel zouden zien als mensen met talenten en kwaliteiten zouden we niet spreken van duurzaam inzetbaarheid, maar over sociale mobiliteit en een leven lang leren.” Ook schopte hij tegen ‘profit’ in de driehoek met ‘people’ en ‘planet’. “Wanneer je ‘profit’ vervangt door ‘purpose’ krijg je vanzelf ‘profit’. ‘Purpose’ gaat over levensvatbaarheid van een organisatie, om goed leiderschap en het hebben van een collectief doel.”

Vormgeven aan EU Medemblik
De inspiratiebijeenkomst bracht een heleboel waardevolle informatie over veranderingen en vernieuwingen. Over meegaan met de tijd en inspelen op kansen die op ons af komen. En over wensen en behoeften van ondernemers en raadsleden. Met deze informatie geeft de gemeente Medemblik de komende maanden verder vorm aan de Economische Uitvoeringsagenda Medemblik. Deze beschrijft de aandachtspunten, projecten en acties die worden uitgevoerd tussen 2016 en 2020.

Reageren via facebook