19.9 C
Medemblik
3 juli 2020 15:29
Medemblik Actueel.

Photo by: VA-Photograpy

Dickensdag 2015, A Christmas Carol met duizenden bezoekers

Medemblik – Vrijdag 11 december jl. vond in Medemblik de Dickensdag plaats. De kersmarkt in het thema van A Christmas Carol van Charles Dickens had duizenden bezoekers. De diverse koren gaven het evenement een warm kerstaccent en de figuranten maakten dat het was alsof je rondliep in de tijd van toen. De 90 kraamhouders droegen stuk voor stuk bij aan de bijzondere sfeer en verrasten het publiek met een breed en mooi assortiment.

De Dickensdag vond dit jaar voor de zesde keer plaats. Mede organisatrice Corona Rentenaar: “Het weer zat geweldig mee. Het was droog, de wind viel mee en ook de temperatuur weerhield mensen er niet van het evenement te bezoeken. De mooi versierde kramen, de lampjes en de prachtige liederen….. het was allemaal zo overweldigend. Zowel jong als oud genoot, het was net een sprookje.”

Rond 17.00u is het in het St. Pieter een drukte van belang. De ruim 100 koorleden en figuranten druppelen binnen. Alvorens zich te hullen in hun kostuums, worden ze verwend met een kom warme soep. Vrijwilligster Elly Vermeulen: “De figuranten en koorleden die tijdens de Dickensdag optreden, doen dit al jaren met veel plezier. Iedereen doet dit geheel belangeloos. De meesten komen direct vanuit hun werk hier naartoe gesneld en staan te popelen om de markt op te gaan.”

Buiten op de markt is het gezellig druk. Op het Bagijnhof, ter hoogte van het voormalig postkantoor, zingt musicalster Noa Zwan prachtige kerstliederen. De mensen luisteren geroerd. Even later dient de groenteboer van weleer zich aan. Met zijn kar vol groente en fruit trekt hij veel bekijks. Hij wordt vergezeld door sjiek uitziende heren in kostuum. Het is een prachtig nostalgisch tafereel en het plezier waarmee de mannen hun rol vervullen, maakt de omstanders aan het glimlachen. Even verderop op de Nieuwstraat, staat het Dickens Noël-koor. De toeschouwers staan er in een kring omheen en neuriën zachtjes mee. Op het Achterom zijn wasvrouwen druk in de weer met grote tobbes en wasborden. Aan de lijn hangt de was al droog te wapperen. Een groepje jongemannen roostert kastanjes en een stel schoffies maakt de buurt onveilig. Twee dames schrikken als een reusachtige geest plotseling achter hen staat en boven hen uit torent. Nagiechelend concluderen ze dat de man een kwelgeest van Scrooge is en dat hij op stelten loopt. Rond kwart voor vijf rijdt de Dickens Expres het station binnen, vol met bezoekers uit het hele land. Zij worden verwelkomd door de warme klanken van blaaskwartet Klatergoud.

Rond het Van Houweningepark, in het Bagijnhof, de Nieuwstraat en bij het station, staan kramen. Het is duidelijk dat de ondernemers hun best hebben gedaan hun kraam gezellig te maken. Bijna iedereen is gehuld in prachtige Dickenskleding. De sfeer is gemoedelijk. De mensen struinen op hun gemak langs de mooie kramen en geniet van het gevarieerde aanbod. Iedereen lijkt gevangen door het weemoedige gevoel dat bij kerst hoort.

Voor 7 leerlingen van de Maria Bernadetteschool uit Medemblik was het de dag van hun leven: zij werden direct na school gehuld in prachtige kleding om te figureren. Ze voelen zich heuse filmsterren en poseren stralend voor de zoveelste foto.

Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy Photo by: VA-Photograpy

Reageren via facebook