16.3 C
Medemblik
24 september 2020 17:32
Medemblik Actueel.

Dit zijn de nieuwe parkeertarieven in Hoorn..

Regionieuws – Het stijgingspercentage is afhankelijk van de plek waar je parkeert. De verhoging van de tarieven is het gevolg van de opdracht van de gemeenteraad om jaarlijks € 300.000 extra inkomsten uit parkeren te kunnen toevoegen aan de algemene middelen.

Het plan om betaald parkeren in de binnenstad uit te breiden naar alle zon- en feestdagen gaat niet door. Dat blijft beperkt tot de maandelijkse superkoopzondagen en de extra koopzondagen in december.

Wethouder Samir Bashara: ‘Bezoekers van de Hoornse binnenstad zijn steeds meer aangewezen op de parkeerterreinen aan de randen van de stad. Daarom kiezen we voor een gedifferentieerde verhoging van de tarieven, waarbij we de tarieven voor kort parkeren bovengemiddeld, voor middellang parkeren gemiddeld en voor lang parkeren beperkt verhogen. Zo kun je komend jaar op een lang-parkeerterrein zoals het Transferium de hele dag parkeren voor het relatief lage tarief van € 2,50.’

Parkeerdruk omlaag

De indeling van de verschillende vergunninggebieden in en rond de binnenstad komt er per 1 januari 2016 anders uit te zien. Ook komen er nieuwe regels voor wie een tweede parkeervergunning wil aanvragen. Dit moet leiden tot minder parkeerdruk in sommige delen van de binnenstad. Die is te hoog. Bewoners klagen dat zij met regelmaat geen parkeerplaats vlak bij hun woning kunnen vinden. Ook is het niet eenvoudig om gebouwen in de binnenstad een nieuwe functie te geven, omdat dit meestal extra parkeerders oplevert.

Wethouder Samir Bashara: ‘Als we niets doen, dan blijft de parkeerdruk toenemen, net als de klachten. Je loopt de kans op leegstand en verloedering. We hebben alle opties bekeken en uiteindelijk heeft de gemeenteraad besloten de vergunninggebieden anders te gaan indelen en nieuwe regels in te voeren voor aanvragers van een tweede vergunning. Er is voor gekozen om de uitgifte van bewonersvergunningen niet te beperken tot maximaal één per woonadres, maar nieuwe aanvragers de mogelijkheid te bieden om de tweede auto buiten de singel te parkeren.’

Met ingang van 1 januari 2016 gelden de volgende regels:

• Bewoners van de binnenstad kunnen één bewonersvergunning aanvragen voor het gebied binnen de singels. 
• Er komt een nieuw type parkeervergunning voor bewoners van het gebied Centrum die na 1 januari 2016 een tweede vergunning aanvragen. Met deze vergunning mogen zij parkeren op het Pelmolenpad, het Transferium, de RAC-locatie en het Visserseiland. Het tarief van deze vergunning is voor 2016 vastgesteld op 125 euro per jaar.
• Bestaande situaties blijven in stand tot men verhuist, overlijdt of de tweede auto wegdoet.
• Wie zijn tweede auto inruilt of vervangt, behoudt de tweede vergunning.
• Het tarief voor de tweede bewonersvergunning gaat in 2016 omhoog naar € 150,00 per jaar. Het tarief voor de eerste vergunning gaat naar € 53,73.

• De vergunninggebieden Centrum en Oost worden samengevoegd tot één nieuw gebied 
Centrum. De Lambert Meliszweg, de B. de Vriesstraat, de Westersingel, het Pelmolenpad en het Keern (tussen De Weel en de spoorlijn) vormen samen het nieuwe gebied Grote Waal. Het gebied Venenlaankwartier/Hoorn-Noord blijft zoals het is. 
• Kraskaarten voor bezoekers zijn straks beschikbaar voor alle drie de gebieden.

Parkeertarieven 2016

• Achterom, Breed, Gedempte Turfhaven, Kerkplein, Korte Achterstraat, Kuil, Nieuwland, Onder de Boompjes, Spoorstraat en Veemarkt: € 2,50 per uur
• Parkeerterreinen Lambert Meliszweg, Noorderveemarkt, Spoorsingel, Stationsplein, Vale Hen, Westerdijk en zuidzijde Stationsweg: € 1,65 (maximum € 8,25 per dag)
• parkeergarages Jeudje en Het Park: € 1,50 (maximum € 7,50 per dag), eerste half uur gratis uitrijden. Prijs in geval van een verloren kaart: € 20,00.
• parkeerterreinen RAC-locatie en achterste deel Visserseiland: € 0,70 per uur (maximum € 2,50 per dag)
• Transferium en Pelmolenpad, € 2,50 per dag of gedeelte van een dag
• parkeerterrein ijsbaan De Westfries: € 1,30 per dag of gedeelte van een dag
• bewonersvergunning Centrum: € 53,73 (tweede vergunning € 150,00, nieuwe tweede vergunning € 125)
• bewonersvergunning Grote Waal: € 20,66 (tweede vergunning € 41,32)
• bewonersvergunning Venenlaankwartier/Hoorn-Noord: € 20,66 (tweede vergunning € 41,32)
• boekje met 25 kraskaarten Centrum: € 21,49
• boekje met 25 kraskaarten Venenlaankwartier/Hoorn-Noord of Grote Waal: € 10,75

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?