Medemblik Actueel.

Algemeen

GemeenteBelangen en CDA zien nog een positieve toekomst voor Kasteel Radboud

Schakel nachtmodus in

Medemblik – De financiële perikelen bij Kasteel Radboud zijn ook binnen de politiek niet onopgemerkt bleven na onze berichtgeving gisteren. Zowel het CDA als GemeenteBelangen zien nog kansen om tot een gezonde exploitatie te komen maar dan moet er wel hard worden doorgepakt door het bestuur van de stichting die het kasteel beheerd.

Luiten Plekker, fractievoorzitter van GemeenteBelangen zegt dat het GemeenteBelangen enorm betreurt dat het financieel zo moeizaam gaat met Kasteel Radboud. ” Eerder dit jaar heeft het bestuur een mooi, maar ook ambitieus plan gepresenteerd voor de toekomst van het kasteel. Momenteel lopen er gesprekken met het Rijk, het college van Medemblik en het kasteelbestuur om tot een oplossing te komen. Daarna is de gemeenteraad en dus ook GemeenteBelangen aan zet. Wij hebben als GemeenteBelangen de subsidieregel voor nieuwe initiatieven weer ingesteld waarbij stichtingen of verenigingen aanspraak kunnen maken op subsidie of een lening van een gemeente. Voorwaarde is wel dat deze stichtingen zelf ook geld verzamelen en het mag geen bijdrage zijn in de exploitatie. Het moet dus een eenmalige investering zijn. Mogelijk dat deze nieuwe regel een oplossing voor het kasteel kan zijn. Dus deze maatregel van het kasteelbestuur lijkt op dit moment onvermijdelijk, maar samen zullen we kijken naar een zekere toekomst van het kasteel.” Kasteel Radboud blijft wat GemeenteBelangen en fractievoorzitter Luiten Plekker betreft!

Maar ook het CDA bij monde van fractievoorzitter Ed Meester ziet men nog genoeg kansen om het Kasteel gezond te exploiteren. Ed Meester zegt tegen de redactie dat: “Voor het CDA staat voorop dat Radboud een belangrijke positie inneemt als het gaat om toerisme en cultureel historisch erfgoed, maar bovenal als beeldbepalend gebouw van Medemblik. De exploitatie is echter niet de taak van de politiek, wel steun en facilitering. Radboud beschouwen wij als een parel binnen onze gemeente en dat moet wat ons betreft behouden blijven voor de toekomst. Dat betekent niet dat we lukraak middelen beschikbaar moeten gaan stellen, maar we willen ons graag inspannen om met de stichting kasteel Radboud en andere experts na te denken over een toekomstbestendige exploitatie en gebruik van het kasteel. Wij bespeuren veel bereidheid binnen de stadskern Medemblik om Radboud te steunen en “schwung” te geven.”

Binnen de kern Medemblik zijn veel mensen geschrokken van het bericht over de financiële toestand bij Radboud en de mensen die wij gisteren vroegen hoe verder kwamen met een divers aan plannen, van crowdfunding naar een partij die het kasteel koopt en er een soort van hotel van gaat maken, of een soort van pretpark gericht op de middeleeuwen.

Het bestuur van Kasteel Radboud laat bij monde van Peter Botman weten dat zij er alles aan doen om het Kasteel voor Medemblik te behouden en als vanaf 1 januari 2016 het kasteel naar het N.M.O overgaat de gesprekken over de toekomst van het kasteel gewoon doorgaan en de plannen die gemaakt zijn om de toekomst veilig te stellen zullen blijven worden besproken.

Reageer op dit onderwerp

X