Lagere energielasten voor sportverenigingen Zwaagdijk-Oost

Zwaagdijk-Oost – De energiekosten bij Handbalvereniging Quick, Tennisclub Centecor en RKVV Zwaagdijk namen de afgelopen jaren sterk toe. Dat was voor hen aanleiding te zoeken naar mogelijkheden om kosten te besparen. Men wil de contributie voor de circa 350 leden laag houden. Gekozen werd voor zonnepanelen die de energiekosten verminderen. Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden voor sportverenigingen om zonnepanelen aan te schaffen en geld te sparen.

Grootverbruiker bij de Zwaagdijkse sportclubs, allemaal gevestigd aan het toernooiveld, was de steeds hoge wordende elektriciteitsrekening. Besloten werd in te zetten op vermindering van de elektriciteitskosten voor de baanverlichting en die van de kantine annex kleedkamer en bestuurskamer van RKVV Zwaagdijk. 

Bestuurslid Frits de Groot: “Helaas was de ecotaks afgeschaft waarmee we geld konden terugvragen op betaalde energiebelasting, dus we moesten een andere mogelijkheid verzinnen om zonnepanelen mogelijk te maken. De Rabobank West-Friesland en de Gemeenschapsveiling Zwaagdijk-Oost schoten te hulp. Dankzij hun inzet en door een deel van het eigen vermogen van de verenigingen in te zetten, wekken we nu met 32 zonnepanelen grotendeels onze eigen energie op.” Dat betekent een enorm voordeel voor alle leden, want de contributie kan hierdoor laag blijven.

Subsidiemogelijkheden zonnepanelen

Voor maatschappelijke instellingen zoals sportverenigingen, maar ook dorpshuizen en andere maatschappelijke instellingen zijn er mogelijkheden om zonnepanelen te realiseren. De gemeente Medemblik zet ze op een rij:

  • Crowdfunding via Het Lukt Ons. Via dit gemeentelijke initiatief bereikten al meerdere verenigingen en stichtingen hun doel.
  • Subsidieregeling van het rijk. Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties: kijk op RVO.
  • De provinciale subsidie Zonnestroom. Zie Via de Provincie Noord-Holland.
  • Zet een energiecoöperatie op. In dat geval investeren meerdere partijen in zonnepanelen op andermans dak. De plaatselijke Rabobank beschikt meestal over een coöperatiefonds. Hier kan een verzoek worden ingediend. 
Tweedehands panelen

Als eerste stap om zelf energie om te wekken, schaffen verenigingen tweedehands zonnepanelen aan die hun van energie voorzien. Dat heeft voetbalclub MOC in Oostwoud gedaan. Tweedehands panelen en omvormers zijn een goed alternatief. Zeker als er voor een club beperkte financiële middelen beschikbaar zijn. 

Informatie

Verenigingsbestuurders die meer willen weten over zonnepanelen, kunnen een e-mail sturen naar Duurzaam Medemblik: Miranda.Laan@medemblik.nl. Komen er veel vragen binnen, dan organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst.

Op de foto: Zonnepanelen gaan voor een fors lagere energierekening zorgen bij de sportverenigingen in Zwaagdijk-Oost (Foto: aangeleverd)

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.