13.3 C
Medemblik
8 juli 2020 08:23
Medemblik Actueel.

Foto: Henk Prins

De molenaar van De Herder in Medemblik is straks erfgoed.

Medemblik – Het molenaarsambacht wordt genomineerd als immaterieel erfgoed. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten deze traditie voor te dragen bij UNESCO. De bewindsvrouw maakte dit bekend op molen D’Admiraal, de enige krijtmolen van Nederland.

Minister Bussemaker neemt hiermee het advies voor de Raad voor Cultuur over. Het is voor het eerst dat Nederland een traditie voordraagt voor de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Het is nu aan Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders om een nominatiedossier samen te stellen. Het dossier wordt in het voorjaar van 2016 ingediend bij UNESCO.

Bussemaker: ‘Molens zijn al sinds eeuwen met Nederland verbonden. Molenaars zijn nodig om de molens te laten draaien . Ook in de toekomst moeten we kunnen blijven genieten van de werking van deze dynamische monumenten. Door het molenaarsambacht voor te dragen bij UNESCO, gaat het vakmanschap van werken met molens niet verloren voor volgende generaties en blijft Nederland hét molenland bij uitstek.’

Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed

Om voorgedragen te worden bij het UNESCO-verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, moet een traditie eerst op de Nationale Inventaris Immaterieel  Cultureel Erfgoed zijn geplaatst. De coördinatie van de inventaris is in handen van het  Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, zie www.immaterieelerfgoed.nl.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?