3.6 C
Medemblik
26 februari 2021 10:35
Medemblik Actueel.

Toekomstbeeld Medemblik, fictie of waarheid (Foto: Medemblik Actueel)
Toekomstbeeld Medemblik, fictie of waarheid (Foto: Medemblik Actueel)

Siem Zeilemaker: “Benieuwd of nieuwe Gedeputeerde genoeg ballen heeft om het gesprek aan te gaan.”

Medemblik – Gedeputeerde de Vries van D66 van de provincie Noord-Holland is plotseling opgestapt. Naar de echte reden moeten we nog gissen, maar volgens mij heeft het alles met de plaatsing van windmolens, oftewel Wind op Land te maken,zegt fractievoorzitter Siem Zeilemaker van Progressief West-Friesland op vragen van de redactie.

De gedeputeerden Jaap Bond en Tjeerd Talsma die de windmolenportefeuille eerder deelden waren blij dat ze deze lastige portefeuille na de laatste provinciale verkiezingen over konden doen aan de kersverse D66vertegenwoordiger Ralph de Vries.

siem zeilemakerOngetwijfeld werden in het coalitieaccoord van CDA, VVD, PvdA en D66 de oude afspraken over het plaatsen van windmolens “herbevestigd” oftewel dichtgetimmerd.

Daarmee werd de langzaam veranderende mening van Provinciale Staten over waar en hoe de windmolens geplaatst kunnen worden volledig gepasseerd. Waarom zou je perse de molens in rijen van 6 moeten neerzetten waar de mensen ze niet willen, terwijl er rond het NoordZeekanaal en op andere plekken animo genoeg is en waar er geen geluidsoverlast is en het uitzicht toch al verknald.

De Vries, die eerst in Utrecht gedeputeerde was en gewend via een dialoog met coalitie en oppositie tot goede oplossingen te komen, heeft er genoeg van om steeds tegen een muur aan te lopen binnen de coalitie en pakt zijn biezen.

Houdt de coalitie in de provincie elkaar op deze manier gevangen, omdat ze bang zijn anders uiteen te vallen of komt er nu toch ruimte om in goed overleg tot een betere oplossing te komen als het gaat om duurzaamheid.

Binnenkort staat de plaatsing van windmolens weer op de agenda van de Provincie.

Ik heb begrepen dat Tjeerd Talsma ze weer in zijn mik heeft gekregen, dus ben ik zeer benieuwd of hij genoeg ballen heeft om het gesprek aan te gaan.

Reageren via facebook