Vogelopvang De Bonte Piet: extreme kerkuilensterfte Noord-Holland

Midwoud – Het is de afgelopen week stormachtig weer geweest en dat is slecht nieuws voor alle jonge kerkuilen in onze provincie. In totaal zijn er acht kerkuilen binnengebracht bij vogelopvang de Bonte Piet. Zes daarvan zijn inmiddels overleden en de resterende twee vechten voor hun leven.

De reden voor het hoge sterftecijfer is dat kerkuilen volledig op hun gehoor jagen. Door de storm kunnen ze niet horen waar het voedsel zich bevindt. Daarnaast kost het ze veel energie om te vliegen in het stormachtige weer. Marije is bang dat er de komende dagen nog meer dode uilen zullen volgen. “Zoveel sterfte heb ik nog nooit meegemaakt”, vertelt ze tegen RTVNH.

Vetreserves
Een andere reden dat juist jonge kerkuilen sterven is dat ze nog geen vetreserves hebben. “Als ze niet kunnen jagen dan sterven jonge vogels vaak binnen drie tot vier dagen”, vertelt Marije. Dat is precies het tijdsbestek waarin de storm in onze provincie gewoed heeft.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.