Inloophuis Medemblik: Kinderen rouwen anders

Medemblik – Het overlijden van een dierbare zet de wereld van een kind volledig op zijn kop. Volwassenen vinden de reacties van een kind vaak moeilijk te plaatsen. Na het trieste nieuws zien ze dat de kinderen al gauw weer overgaan tot de orde van de dag. Ze gaan weer spelen, televisie kijken, voetballen.

Kinderen kunnen niet doorlopend met verdriet bezig zijn. Ze zijn afhankelijk van hun ouders voor hun verzorging, zowel emotioneel als materieel. Wanneer kinderen een dierbare verliezen ziet het meeste in hun leven er anders uit. Mensen vinden je zielig, je moet opeens alleen ergens op af en thuis of op school verandert er ook veel in de vaste patronen.

Wanneer er sprake is van gecompliceerde rouw zit hem dat niet zozeer in het soort symptomen, maar meer in de intensiteit en langdurigheid daarvan. Deze kinderen hebben individuele hulp nodig. Wat kinderen kan helpen, is dat er thuis open en eerlijk over het overlijden gesproken kan worden. De kinderen betrekken bij wat gebeurt en de dagelijkse routine zoveel mogelijk vast proberen te houden is dan heel belangrijk.

Herkenning en Erkenning: het is voor kinderen vaak een lange weg die moet worden afgelegd om met het verlies te kunnen leven. Het Inloophuis Medemblik biedt een steuntje in de rug. De jongerenbegeleiders van ‘t Praethuys in Alkmaar en Inloophuis Medemblik, Arjan Verdonk en Ineke Ruiter, werken daarbij samen.

Elke eerste woensdag van de maand is er “Onder De Regenboog”. Een “Doe- en Praat” groep voor kinderen van 6 tot 12 jaar in het Inloophuis. Speciaal voor kinderen die een dierbare verloren hebben aan een levensbedreigende ziekte, zoals kanker. De aanvang is om 14:00 uur en het duurt tot 16:00 uur. We praten dan met elkaar over hoe het is om een dierbare te moeten missen. Dit geeft herkenning (ik ben niet de enige) en erkenning (kijk hij/zij is ook boos om het overlijden). Ook knutselen en tekenen we en maken we bijvoorbeeld een dromenvanger of een herinneringsdoosje. Regelmatig is er ook een leuke activiteit, zoals naar de kinderboerderij of gewoon een ijsje halen. Ook uw kind is van harte welkom!

Elke eerste woensdag van de maand is er een bijeenkomst in het Inloophuis in Medemblik. U vindt het Inloophuis Medemblik aan de Oosterhaven 11 1671 AB Medemblik.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.